Време за ваксина

Подсмърчате, гърлото ви стяга, обливат ви студени вълни и обвинявате студа и дъжда, че са ви взели здравето. Спокойно, това 99% е най-обикновена настинка, провокирана от студената есен. А по закона на Мърфи - най-лошото предстои. Добрата новина е, че според докторите грипната вълна ще ни връхлети най-рано след Нова година. Въпреки че свинският щам миналия сезон ни изненада в края на ноември, през последните години вирусните атаки идват към края на януари и дори през февруари. Това обясни за "Стандарт" епидемиолог номер 1 д-р Ангел Кунчев.

Все още сезонният грип не е стъпил в Европа. Според Световната здравна организация тази година ще ни атакуват 3 щама - на свинския грип, "Брисбейн" и "Пърт", като последният е най-екзотичен и най-агресивен за нашите географски ширини. В момента в България циркулират респираторни вируси, които атакуват горните дихателни пътища и предизвикват болки в гърлото и хрема, обясни д-р Кунчев. Все още при децата се пренасят и ентеровируси, характерни за летния сезон, обясни д-р Красимир Кулински, личен лекар в Пазарджик. Опасността при малките е да не се обезводнят заради силното разстройство. При строга диета, медикаменти за стягане, хапчета с парацетамол и витамини стомашният проблем отминава да 48 часа, уточни джипито.
Още по темата Кога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПрахчетата срещу грип смъртоносниНаши учени търсят универсален лек срещу грипаПневмония - Инфекциозна, Вирусна и Хронична ПневмонияОбикновено изтравниче

Миналогодишната паника от свинския грип все пак даде няколко урока на човечеството. От една страна, новият щам се оказа по-милостив към традиционно най-засегнатите групи от населението - възрастните. От друга, той се оказа тежък и дори смъртоносен за сравнително млади хора. Най-важното бе осъзнаването на факта, че това е много тежко заболяване, вирусът се видоизменя непрекъснато, поради което човешкият организъм не е в състояние да си създаде траен имунитет срещу него.

Настинка? Не, грип!

Висока температура (39-40 градуса), главоболие, силни мускулни болки, умора, хрема, зачервено гърло - това са симптомите зад диагноза грип. Той е едно от най-силно заразни заболявания, защото се предава по въздушно-капков път, има кратък инкубационен период и висока възприемчивост на населението - до 95-100%. Лечението му е особено трудна задача. Фармацевтичната индустрия предлага антивирусни медикаменти, но за да бъдат те достатъчно ефективни, диагнозата трябва да се постави много бързо. Затова в повечето случаи болният остава на легло, приема лекарства, които само облекчават симптомите, и чака възстановяване. Често сезонният грип води до усложнения, като най-честото е пневмонията. Не са редки случаите, когато е засегната сърдечно-съдовата система, мозъкът, бъбреците и т.н.

Как да се предпазим?

Хапвайте плодове, зеленчуци, млечни продукти и месо, спортувайте, мийте си ръцете - вероятно хиляди пъти сте чували тези съвети. Най-голямата гаранция обаче са противогрипните ваксини. Те са доказано безопасни и достъпни като цена. Днес се използват предимно ваксините от 3-то, последно поколение - субединични (Influvac). На пазара се предлагат и 2-ро поколение ваксини - сплит (Vaxigrip). Разликата между субединичната и сплит ваксината е в начина на производство и произтичащата от това пречистеност на противогрипните ваксини. Субединичната ваксина Influvac съдържа само необходимите частички от повърхността на грипните вируси, необходими за изграждане на антитела, които помагат на нашето тяло да се пребори с грипния вирус. Аптеките и поделенията на РИОКОЗ вече разполагат с необходимите количества ваксини. Ефикасността на ваксината против грип е към 80%, а освен това тя осигурява имунитет за около 12 месеца. Въпреки това ваксинираните - дори и да се разболеят - ще преболедуват от грип много по-леко и без животозастрашаващи усложнения. Сега е най-подходящият момент за ваксина, категорични са докторите.

От 22 до 24 октомври на симпозиума на Института по метаболитен синдром в Правец 200 лекари от цялата страна се възползваха от възможността да се ваксинират с "Инфлувак". "Ние сме хората, даващи пример за актуалното в сферата на медицина, и искаме да покажем с личното си отношение колко е важна профилактиката с противогрипни ваксини", мотивираха се бели престилки.