Артритите са група заболявания, при която има първично възпаление на една или няколко стави. Причината често са нарушения в работата на имунитета, а повод за проявата на заболяването могат да бъдат преохлаждането, обикновената настинка или стресът. Артритът може да се появи на всякаква възраст, но най-тежкият и опасен артрит - ревматичният, поразява хората в тяхната най-трудоспособна възраст между 30 и 50 години. Жените боледуват три пъти по-често в сравнение с мъжете, тъй като техните полови хормони засилват възпалението. Ако артритът не се лекува, той може да доведе до инвалидност.АртритАртрозите са също група заболявания, но те започват с промяна в тъканите на ставата, по-често при възрастните хора или след травма. Те са свързани с ограничаване на движенията на болния, като също предизвикват болка и възпаление.

За лечението на ставните болки най-често се използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). И артритът, и артрозата могат да се лекуват и с базисни лекарства . Съществуват препарати, които се въвеждат в болната става с помощта на инжекция, както и други. които са на растителна основа - най-често съдържащи екстракт от соя и авокадо.

СЪВЕТИ:

Голямото физическо натоварване е опасно за ставите.

Избягвайте преохлаждането - ставите трябва да бъдат винаги на топло. Използвайте ръкавици и топли чорапи.

Прекалено многото затоплящи процедури могат да предизвикат изостряне на болката.

Включете в менюто си повече зеленчуци. Намалете употребата на масло и маргарин. Омега-6 мастните киселини в тях могат да увеличат възпалението на ставите, докато сокът от моркови, целина и зеле намаляват ставните болки. Приемайте повече витамини, особено витамин С.