Екстази

от Уикипедия, свободната енциклопедия

екстази, MDMA
 

MDMA (3,4-метилендиоксиамфетамин), най-популярен под наименованието екстази. MDMA е синтетичен ентактоген от семейството на фенетиламините (към които спадат мескалинът, 2c-i i амфетаминът). Неговата главен ефект е увеличаването на секрецията и инхибирането на връщането на огромни количества серотонин, допамин и норепинефрин в мозъка, причинявайки гвсеобщо усещаме за отвореност, емпатия, енергия и усешане за благополучие. Осеазнието е подобрено, което прави по-приятен физическия контакт с други; но противно на митовете, то само по себе си няма свойства на афродизиак. Неговата способност да изследваш дебрите на своята личност без страх е доказано полезно в някои терапевтични в терапевтични условия, поради което е удобрено през 2001 година от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) (САЩ) за тестове върху пациенти с посттравматичен стрес. Дехидратация е риск сред повечето потребители, които са физически активни, тъй като дрогата би могла да маскира нормалното усещане за изтощение и жажда. За обратното (водно натравяне) също е било съобщавано. Но най-голямата опастност, която се крие зад екстази, е фактът, че други, по-опасни субстанции често се смесват с него или директно се продават за екстази. Дългосрочните ефекти от употребата му при хора са предмет на доста спорове — главно заради рисковете от депресия, поради намалените нива на серотонина. (в следствие на изчерпаните запаси)

 

MDMA chemical structure

MDMA

1-(benzo[d][1,3]dioxol-5-yl)-N-methylpropan-2-amine

CAS номер

42542-10-9
66142-89-0
69610-10-2
81262-70-6

Емпирична формула C11H15NO2
Моларна маса 193,25 гр/мол
Температура на стапяне: 148 - 153 °C (хидрохлорид)
[Процес на полуразпад в организма] S- изомерът се разгражда за около 4 часа, докато R- изомерът за около 16.
[Легалност] Списък I (САЩ)
Клас A (Великобритания)
Списък III (Канада) /> Приложение 1 (България)
Методи на доставяне Таблетки по 75-120 мг
"Чисто" вещество на пра :)

Медицински приложения (недоизследвани):

 • [Посттравматичен стрес]
 • [Паркинсон]

[Рекрационни (зло)употреби:] uses:

 • [еуфория]

Други употреби:

 • [Брачни проблеми]
 • [Бепокойство]
 • [Социален inside]
 • [Бягство от проблемите на действителността]

[Противопокозания:

 • Не се препоръчва в комбинация със стимуланти.
 • Не се препоръчва в комбинация с диуретици.
 • Не се препоръчва на хора с високо кръвно налгане и учестен пулс.
 • Не се препоръчва на хора с алергии към амфетамини.
 • НИКОГА не трябва да се използва в комбинация с МАО инхибитори.
[Странични ефекти]s:

[Ендокринни]:

 • [Хипонатремия]

[Очи]:

 • Разширени зеници

[Психологически]:

 • Еуфория]
 • Чувства на принадлежност и любов към другите (емпатия)
 • Позитивно мислене

Кожа:

 • Поятене на ръцете

Други:

 • скърцане на зъби

История

Патентът за MDMA е бил първоначално попълнен 24 Декември 1912 г. от немската фармацевтична компания Мерк и признат две години по-късно. Тогава, обаче, MDMA не е бил тестван за психоактивни свойства, а е бил патентован като междинен химикал за синтез на кръвоспиращо лекарство. Около половин век ще мине до първите администрации на MDMA от хора.

Противно на някои слухове, субстанцията никога не е била използвана медицински за подтискане на апетита или е била давана на въоражени сили като стимулант.. (Метамфетаминът е бил използван за такива цели. MDМА привлякъл за пръв път публичното внимание чре доктор Александър Шулгин (изследовател на психеделичните вещества, синтезирал над 200 такива) през 60те години, като го препоръчал за употреба в психотерпевтични сесии, кръщавайки лекарството "прозорец". Бил е широко използван в пракиката на психотерпевти и аналитици в САЩ до неговата криминализация през 80те години на миналия век. Лекарството е било приветствано като чудо и от брачните консултанти, които твърдели, че една употреба на веществото била равносилна на 6 месеца прогрес при скараните двойки. Също така войниците, звърнали се от Виетнам, преодолявали изключително лесно психическите травми нанесени им там. Малък брой терпаевти продъжават да го използват и днес.

До 1985 г MDMA е бил законен в САЩ и по-голямата част от света. За удоволствие първоначално се е появила в някои луксозни ЮПИ барове в Далас, а от там бързо достига до рейв клубовете и главната част от младото общество. През 90те години на миналия век заедно със нарастващата популярност на рейв субкултурата, употребата на MDMA е добила изключителна популярност сред ученици и студенти,по хаус и техно партита. То бързо се превръща в една от четирите най-популярни дроги, заедно с марихуаната, кокаина и хероина.

Химия

Химическата структура на MDMA подобна на тези на Мескалина и метамфетамина, но вместо с метокси (както е при мескалина) бензеновия пръстен е субституиран с метилендиокси група на позиция 3,4. Той е член на семесйтвото на фенетиламините, група от вещества обикновено притежаващи изразено биологично действие. MDMA се синтезира химикалът MDP2P чрез химична реакция, наречена редуктивна аминация. Тъй като MDP2P също е контролирана субстанция като директен прекурсор, MDP2P често се синтезира от сафрол, съдържащ се в някои етерични масла.

Рекреационна употреба

Главните ефекти на MDMA са:

 

 • повишаване на настроението;
 • чувства на комфорт, принадлежност и близост към другите, особено ако и те са на дрогата;
 • откровеност и снизходителност;
 • интензивна еуфория;
 • емпатия и любов;
 • усещането, че нещо фундаментално и извънредно позитивно се случва, съчетано с усещане, че ежедневните проблеми нямат значение в този момент;
 • умекотяване на егото,повишено себе съзнаване и усещане за душевен комфорт;
 • Детинско усещане за интерес към света, усещане за възвърната детска невинност;
 • усещане за умствена чистота;
 • забележимо до очебийност показване на щастие във външния вид на взелия;
 • възможен неудържим устрем да прегръщаш и целуваш хора (особено при момичета);
 • стимулация
 • подобрено съзнаване на уещанията (за музиката, за ядене, пиене, миризми и др)
 • промяна в съзнанието, блещукаща аура във визуалното поле, слаби видения (при по-чувствителните или по-опитните и при по-големи дози)

Неговата слава като клубна дрога е вероятно както поради повишаването на енергията в първоначалните моменти на действието му, така и поради подобряването на цялостното усещане за социално и музикално преживяване.

Често за максимално усещане на ефектите, потребителите имат нужда от някой, който да докосват, прегръщт, целуват и пр.

Употребата на MDMA се е увеличила значително от края на 80те години отдавна се е отцепила от своите субкултури. Цеините и качеството на продукта също доста са се променили от тогава. В по-голямата част от Европа те варират между 5 и 40 евро в зависимост от качеството и разпространеността на употребата му. У нас те варират между 8 и 25 лв.

Снабдяване и администрация

MDMA обикновено се взема под формата на таблетки. Таблетките идват като множество от "марки", които се обозначават чрез картики, щамповани върху тях. Картинките, обаче, не винаги биха могли да гарантират за съдържанието в таблетките.

Хапчетата, продавани за екстази не винаги съдържат само MDMA като активна съставка. Според един разпространен мит, често в хапчеата се слагат стимулиращи амфетамини, но според анализите на полицията химически (и фармакологични до известна степен, ппочти всички дело на Шулгин) като MDA, MDEA, МDBD и пр. се срещат най-често. Това, разбира се, съвсем не значи, че не се срещат други добавки или директно като главни активни съставки веществата: метамфетамин, DXM, ефедрин, кофеин, кетамин и др. Много малко вероятно е присъствието на по-скъпи добре продаващи се субстанции като хероин, кокаин и пр.

Екстази се разпространява най-често във формата на таблетки, които в повечето случаи имат щампа. Екстази се разпространява най-често във формата на таблетки, които в повечето случаи имат щампа.

Много таблетки аспирин, парацетамол и дори хапчета срещу кучешки глисти са били издрасквани с картинки и продавани от недоброжелателни дилъри. Докато свръхдоза MDMA е рядко явеление, много значително по-токсични вещества са заплашвали живота на потребителите поради незаконната прирада на дрогата.

Хапчетата могат да бъдат тествани чрез различни методи. Организации като http://ecstasydata.org/ се занимават именно с тази дейсност. Повечето хапчета на черния пазар се правят от не достатъчно добри професионалисти, главно от продукти не предизвикващи подозрения, но често съдържащи други вещества в тях, което от своя страна води до допълни рискове.

Ефекти

Фармакодинамика

Серотонинът е медиатор в мозъка, за който се вярва че има съществена роля за настроените и удоволствието. Главното действие на MDMA е причиняването на отделяне на ненормални количества серотонин в синапсите. MDMA също повишава и нивата на допамина (мотивация, удоволствие) и норадреналина. Тези ефекти са главно поради действието на MDMA върху транспортерите на, чието предназначение е да върнат свършилия своята работа медиатор в аксона на съответния неврон. Счита се, че MDMA така променя пространствената структура на серотониновия транспортер, че обръща неговото действие, като го кара да изважда серотонин от аксона, вместо да го връща.

Други краткотрайни ефекти от употребата

Освен рисковете от примеси, други рискове са изключително редките алергични реакции и дехидратацията. Особено ако потребителят е активен, MDMA, подобно на амфетаминът, може да маскира временно естествените механизми за жажда и изтощение. Също така МDMA редуцира способностите на тялото да регулира телесната температура (обикновено се покачва) и във места като клубове това това би могло да доведе до тежка хипертермия. Някои потребители (предимно от мъжки произход) също съобщават за понижено либидо и неспособност за получаване на оргазъм. cyku

Дългосрочни ефекти

Дългосрочните ефекти от употребата на MDMA са доста дебатирани сред учените. Има сведения за HPPD (Hallucinogen Persisting Disorder - флашбак), причинени от MDMA. Това е характерно за халюсиногените, но обикновено е трайно при много малък процент от потребителите. Причините за това явление са все още неизвестни.

Някои изследвания показват, че големи дози MDMA за дълги периоди от време може да доведе до увреждане на серотонинови неврони. Според изследванията метаболит на MDMA води до отделяне на свободни радикали, химикали, за които е доказано, че водят до окислително увреждане на клетките.

Тези експерименти, ОБАЧЕ, са били проведени върху плъхове,на които са давани изключително високи дози MDMA през дълъг период от време (обикновене два пъти дозата в мг/кг в сравнение с типичната за човек; през период от 2 часа). Плъховете станалиизсушени и безполезни. Големи дози витамин Ц (натуралният антиоксидант на тялото) са показали значително понижение на уврежданията при плъховете, ето защо е препоръчително Витамин Ц да се взема като средство за намаляване на вредите от употребата на МДМА.

Друг начин за намаляване на нежеланите ефекти, приет от много потребители, е вземането на 5-хидрокситриптофан. Това е прекурсор на серотонина за тялото и приемането му помага да се възстановят изчерпаните от MDMA запаси на серотонин. Доста потребители намират това за ефективно. Вземането на 5-HTP преди MDMA, oбаче, не води до увеличаване на субективните ефекти.

Тъй като невротоксичността на MDMA е зависима от метаболитите му, не е ясно дали тези експерименти върху плъхове имат някаква пряка връзка с употребата му по начина използван от хората. Ако има увреждания от този тип, вероятно те са минимални при умерена употреба.

Значителни изследвания са правени върху възможните когнитивно-поведенческите дефицити сред потребителите на екстази, но данните не водят до никакви заключения. Според изследванията по-голям процент от потребителите на MDMA са по-импулсивни и депресирани в сравнение с нормалните субекти. Естествено такива заключения са неточни, тъй като пред тях стои проблема с яйцето и кокошката: Дали тези импулсивни и депресирани хора не са решили да самолекуват своите психически проблеми с екстази, ставайки редовни потребители, или MDMA има някаква вина, че са такива? Още повече, че практически всички изследвани субекти са употребявали и други психоактивни вещества. Поради тези причини директнивръзки небиха могли да се направят.

Въпреки съществуващите клиничниизследвания, според които дългогодишните потребители на екстази имат проблеми с паметта, голямо проучване през 2002 г показва, че потребителите на екстази в колежите нямат никакви разлики в успеха в сравнение с другите студенти.

Други ефекти

Други ефекти са:

 • Значително разширение на зениците с придружаващата го фотосензитивност и цветоусещане
 • Бруксизъм (стискане или скърцане на зъбите)
 • Нистагмус (неволево "треперене" на очите, при някои кривогледство)
 • Загуба на апетита
 • Неспособност за концентрация
 • Тръпнене (усещане на приятни тръпки по цялото тяло)
 • Потене на ръцете
 • Умерено увеличени пулс и кръвно налягане
 • Временна загуба на кратковременната памет и объркване
 • Загуба на тегло (поради повишената обмяна на веществата и намаления апетит)
 • Промени в настроението, емоционална нестабилност (характерни за халюсиногените)
 • Тенденция да казваш и правиш неща, за които би могъл да се почувстваш некомфортно по-късно;
 • Униние в края на трипа, усещане за липса и носталгия
 • Порив да се повтори изживяването

Екстази и Паркинсоновата болест

Изследване на Манчестерския университет показва, че MDMA драстично намалява треморите при болни от ПАркинсонова болест.

Законови проблеми

Употребата, притежанието и производството на ексази в момента са незаконни в повечето държави. В България то е в Приложение 1, което означава, че е "забранено за приложение в хуманната медицина".

Преди да бъде забранен първоначално в САЩ през 1985 г, повечето експерти препоръчали статус на лекарство с рецепта, поради приложенията му в психотерапията.

Още същата година Световната Здравна Организация решава да го добави в Конвенцията за психотропните вещества, като посочват психотерапевтичните изследвания за "неметодични".

Медицинска употреба

През 2001 г. в САЩ FDA (Food and Drug Administration) удобри MDMA за изследвания с пациенти с посттравматичен стрес. През Март 2004 DEA (Drug Enforcement Administration) започна да произвежда първите лицензи за притежание на MDMA за тези, които правят изследвания удобрени от FDA. Изследването се прави от Мултидисциплинарната Асоциация за Психеделични Проучвания (MAPS). Провежда се върху войници от Американската инвазия в Афганистан, жертви на изнасилвания и болни от рак.

Безопасност

Незаконността на това вещество прави точното изучаване на ефектите му трудно. Някои от нещата, които могат да се обособят като заключения за безопасността са:

 • Поради незаконната му природа дозата и чистотата на хапче, предложено за екстази, е напълно неизвестна.
 • Екстази влияе на вътрепните системи на тялото. Продължителното танцуване без достатъчна почивка или напитки може да доведе до опасно прегряване и дехидратация. Пиенето на много вода без кореспондиращото количество сол може да доведе до водно натравяне.
 • Афтър ефектите на екстази могат да се окажат предпоставка за временна депресия при някои потребители.
 • Употребата на екстази може да бъде много опасна в комбинация с някои други субстанции, особено MAO инхибитори, комбинацията с които е довела до смъртни случаи.
 • Тъй като екстази влияе на на съзнанието, концентрацията и психомоторните умения, е опасно да се оперират превозни средства или опасни съоръжения под негово въздействие.
 • Дългосрочните ефекти са доста се изострят при по-честа употреба (повече от 1-2 пъти месечно).