Откозвоне на цигариЗнае се, че силовите тренировки носят много ползи за здравето – от подобряване на метаболизма и чувствителността към инсулина до повишаване на нивата на хормона на растежа и съответно, забавяне на стареенето. Съвсем наскоро обаче, изследователи от центъра за поведенческа и превантивна медицина Мириъм установяват, че силовите упражнения са особено полезни и при опитите да се откажат цигарите.

Досега изследванията се фокусираха върху ползите от аеробните упражнения (като джогинг, аеробика, бързо ходене и т.н.) като намалямане на апетита и контролиране на теглото при борбата с вредния навик. Мириъм проучването, публикувано в онлайн списанието Nicotine & Tobacco Research е първото, което изследва силовите тренировки като помощник в отказването на тютюнопушенето.

Резултатите от опита показват, че пушачи, които, освен стандартните процедури за спиране на цигарите, са изпълнили и 12-седмична тренировъчна програма, включваща вдигане на тежести и други анаеробни упражнения, са били два пъти по-склонни да успеят в сравнение с тези, които не изпълнявали силовата програма.

„ Тютюнопушенето е причина за смъртта на хиляди хора всеки ден и макар и много от пушачите да имат желанието да спрат цигарите, по-малко от 5% от тях успяват да го направят без допълнителна помощ. Нужни са нови методи за успешно отказване от пушенето и изглежда вдигането на тежести е ефективна стратегия в тази посока.”, коментира психологът на изследването Йозеф Киколо.

Участниците в експеримента, на които бил включен силов тренировъчен режим, трябвало да тренират по 60 минути на седмица в продължение на 12 седмици. Програмата включвала десет упражнения, като постепенно тежестта и интензивността им била увеличавана на всеки три семици.

В края на 12-тата седмица 16% от пушачите, които изпълнявали упражненията, не само успели да откажат цигарите, но намалили и теглото си, както и процента на телесни мазнини. Интересното е, че ефектът от програмата бил дългосрочен – три месеца след опита 15% от групата на включените в силовия режим, не били пропушили отново за разлика от едва 8% от участниците в контролната група.

www.pharmacy-bg.com