ДДС върху лекарства170 милиона е сумата, която НЗОК е заплатила за ДДС върху лекарства през изминалата 2016 г. Данните съобщи директорът на ARPharM Деян Денев по време на пресконференция, на която бяха представени основните очаквания на лекарската и фармацевтична гилдия към политиците дни преди вота. „Ако медицинските услуги, които лечебните заведения осигуряват на пациентите в България, се облагаха с ДДС, касата щеше да внесе близо 500 млн. лв.“, изтъкна той.
 
В тази връзка Денев посочи, че страната ни е една от трите в ЕС, при които няма диференцирана ставка за лекарствата и отбеляза, че има нужда от преосмисляне на политиките в тази насока.
 
Темата за ДДС върху лекарствата е един от основните въпроси, свързани с лекарствената политика, повдигнати пред политическите формации по време на дискусията. Общото им мнение е било, че политиката в тази насока трябва да се промени, посочи Денев. „По отношение на ДДС върху лекарствата партиите, които имат сериозен шанс да бъдат в управлението, бяха максимално внимателни и уклончиви. А тези, които изглежда, че ще бъдат в опозиция, бяха много по-категорични“, отбеляза той. Все пак Денев посочи, че дебатът е показал, че има политическа воля за законодателни промени в тази насока.
 
Другият въпрос, поставен пред политическите сили, е бил свързан с дефицитите на медикаменти у нас в резултат на износ.
 
От своя страна Владимир Афенлиев, зам.-председател на БГФармА и вицепрезидент на Европейската асоциация на генеричните фармацевтични производители, беше категоричен, че лекарствената политика трябва да стане константа и да не зависи от смяната на политическите сили. „Една рационална лекарствена политика трябва да е консенсус, така както беше консенсус фактът, че България трябва да стане част от ЕС“, коментира той. „Фалшивото усещане на българските граждани, че цените на лекарствата са високи, идва от факта, че в най-бедната страна в ЕС пациентите доплащат най-много, тоест реимбурсацията е най-ниска. Ако има една национална прогенеричина политика, при масовите заболявания би трябвало да има поне един медикамент в група, платен на 100% от касата“, допълни той.