56% от болните българи не са могли да си изпълнят цялата рецепта с предписани от лекаря медикаменти. И то, при положение че част от лекарствата в рецептата са били напълно или частично платени. Други 23 на сто от болните пък въобще не са имали пари да си купят медикаментите.

Това показват резултатите от проучвания на домакинствата у нас през 2010 г. и 2011 г., съобщи вчера д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, на обществен дебат за здравеопазването с участието на водещите политически сили.лекарстваМного тревожно е, че почти всяко второ домакинство с най-ниски доходи е спряло да купува лекарства , които трябва да пие редовно (за всички домакинства този процент средно е 19 на сто). Освен това тези бедни българи въобще не стигат до профилактичния преглед, не търсят лекар , когато са болни (около 10 на сто от семействата), или прекратяват здравното си осигуряване (5 на сто), показват данни на Световната банка и Евростат.

„През 2007 г. „плащанията от джоба на пациента" средно са представлявали 6% от разходите от семейния бюджет. Когато процентът скочи до 10, това се смята за катастрофално. А точно такова е положението във всяка пета фамилия у нас", каза още д-р Хасърджиев.

Лекари и пациенти поискаха ДДС върху лекарствата, който е един от най-високите в ЕС - 20%, да бъде понижен. Но двете водещи според социолозите партии - ГЕРБ и БСП, посочиха, че ако вземат властта, няма да го намалят, защото не това бил начинът за по-доброто осигуряване с лекарства . „ДДС е скрита форма държавата да краде по 200 млн. лв. от здравните ни вноски, вземайки ги от перата  за  медикаменти,

медицински изделия и др.и, посочи д-р Цветан Райчинов, шеф на лекарския съюз.

На дискусията бе съобщено още, че лечебните заведения в София вече са 90, а 36 са в Пловдив, т.е. разпределението им е абсолютно неравномерно. Представителите на политическите сили заявиха, че само налагането на здравна карта ще разбие диспропорциите, но за документа се говори от 2005 г. и досега нито едно правителство не го е наложило. Само определен брой болници  да могат да сключват договор със здравната каса в съответната област.

От лекарския съюз алармираха, че само 1 /3 от докторите ни са под 45 г. А Еврокомисията прогнозира недостиг от близо 2 млн. медицински специалисти до 2020 г. заради нарастващите нужди на все позастаряващото населението.

„Считайте, че ще вземат кадри от нас, защото заплатата на млад начинаещ лекар  в ЕС започва от 750 евро, а на медсестра - от 450 евро", казаха лекарите.