3% от българите са се отказали от цигарите след въвеждането на пълното ограничение за тютюнопушене на публични места

През последните години у нас се наблюдава ясно изразена тенденция към увеличаване на заболеваемостта от рак на белия дроб сред пушачите, като средногодишният ръст е от 1,3% на базата на наблюдения за периода 1970-2009 г. Сред мъжете е особено характерно изместването на пика на заболеваемостта към по-младите възрастови групи, а сред жените ситуацията е още по-трагична – регистрирано е почти двойно увеличение на заболеваемостта във всички възрасти.

Тези данни съобщи в четвъртък д-р Надя Димитрова, ръководител на Националния раков регистър при СБАЛО по време на дискусионен форум „Гражданите за живот без тютюнев дим”. Тя допълни още, че страната ни е с много тревожни стойности на показателя „преживяемост” при тези болни – едва 6% от мъжете у нас преживяват 5 години след поставянето на диагнозата (при 11,6% средни нива за Европа), същото се отнася за 10,6% за българските жени (при 14,2% средно за Европа).Отказване на цигари

Срещата, организирана от неправителствената организация „Коалиция без тютюнев дим” на Международния ден без тютюнопушене имаше за цел да насочи общественото внимание към различни аспекти на тази вредна зависимост и за пореден път да даде трибуна за изказване на становища и аргументи, с които лекари, експерти, общественици и представители на пациентски организации в последно време все по-активно се противопоставят на опитите за ревизиране на въведената със закон у нас тотална забрана за тютюнопушенето.

Тази голяма международна инициатива

води началото си от 1977 г.

Тогава световната общност и медицинските среди признават официално деня, след като идеята се ражда няколко години по-рано в средите на онколозите от Американското раково общество. Така в календара се появява Аmerican Great Smoke Оut Day. Не след дълго той намира признание и поддръжници в десетки страни на петте континента. Всяка година щедра финансова подкрепа за тази и редица други кампании за борба срещу тютюнопушенето оказва фондацията на известния американски политик Майкъл Блумбърг. Постепенно науката доказва, че тютюневият дим е предразполагащ фактор не само за развитие на рак на белия дроб и няколко други локализации в горните дихателни пътища, но че има съществена роля и за възникването на рак на органите на отделителната система, на панкреаса, на кръвта. През 2009 г. към списъка на злокачествените заболявания, чиято поява се свързва с тютюнопушене, онколозите включват още рака на дебелото черво и муцинозните тумори на яйчника. Независимо от всичко това обаче и до днес най-активни поддръжници на борбата срещу тютюнопушенето сред всички медици си остават пулмолозите.

„Светът признава колко важно е да не допускаме отстъпление”, категорична бе д-р София Ангелова от Българското дружество по белодробни болести. Тя посочи няколко числа, на базата на които се открояват и ясно разграничими тенденции: Близо 85%-90% от хоспитализираните болни в белодробни клиники и отделения у нас са пушачи. Две трети от останалите 10-15% болни са пасивни пушачи – хора, които живеят и работят в задимена среда.

Пасивното пушене

си остава силно подценено,

а то е официално признато от световната онкологична общност от 2004 г.насам като рисков фактор за рак, допълни още д-р Ангелова и подкрепи твърдението си с конкретни данни – 25% от всички болни с рак на белия дроб са пасивни пушачи. При жертвите на „димната завеса” е налице с 25% по-висок риск от ХОББ и астма, с 25% по-висок риск от стенокардия, инфаркт на миокарда и атеросклероза, с 82% по-висок риск от мозъчно-съдова болест. В страни, въвели тоталната забрана, вече се наблюдават положителни промени – 17% по-малко хоспитализации по повод на сърдечно-съдови инциденти в Шотландия и с 11% - в Италия, по-малко боледуващ персонал в ресторантите и заведенията за хранене. Д-р Ангелова посочи и първия оптимистичен факт –

3% от пушачите у нас

са се отказали от навика си,

след като през юли влезе в сила тоталната законова забрана за тютюнопушене на публични места. Данните са на НЦИОМ и показват, че имаме всички основания да гледаме по-ведро на бъдещето и да продължаваме да отстояваме постигнатото, изтъкна тя. По нейни наблюдения страната ни преминава през един адаптационен период, през който не бива да се допуска отделни корпоративни интереси да надделеят над обществения.

„Няма основания да се твърди, че туристическият бранш е на загуба  след въвеждането на тоталната забрана”, категоричен бе Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм. Още в първите месеци след влизането в сила на новия закон се е увeличил броят на туристите у нас – средно с над 4% за периода юни, юли, август, почти напълно са продадени празничните пакети за Коледа и Нова година във всички зимни курорти, очаква се ръст на чуждестранните туристи за сезон лято’2013. Ако преди сме имали оплаквания на гости от задимени барове и ресторанти, това вече не е така, коментира още Румен Драганов и обобщи: „176  са общо организациите, регистрирани у нас по Закона за туризма от 2002 г., едва 0,5% от тях са на мнение, че забраната им пречи да правят успешен бизнес. Можете сами да си направите извода”.

Коя е вярната посока днес, когато имаме закон, макар и атакуван от някои заинтересовани среди, когато имаме забрана, но много хора по своя воля остават пушачи?

Ето препоръките на експертите:

- Да са работи повече с младите хора в тяхната естествена семейна среда, защото родителският пример е съществен фактор за формиране на поведение. В тази връзка не бива да си затваряме очите пред един крайно обезпокоителен факт – много родители пушат, а 50% от тийнейджърите ни, повече момичетата, следват техния пример. Кой тогава е виновен – децата или родителите?

- Да бъдат мотивирани повече работодатели да водят активна корпоративна политика в полза на здравословна работна среда без тютюнев дим, да бъдат насърчавани  да поемат разходите за краткосрочни курсове за отказ от тютюнопушене на своите служители – такива примери у нас вече има.

- Да бъдат водени позитивни кампании, като се използват активно възможностите на съвременните комуникационни канали и подходи. Днес 1 от всеки  429 пушачи в Европа се опитва да откаже цигарите чрез интернет платформата iCoach App и Фейсбук. Статистиката сочи, че 277 000 европейци са се доверили на iCoach за тази цел, 14 645 от тях са българи, а страната ни заема 5-то място в Европа по активност. Също така е впечатляващо голям броят на младите българи, които проявяват интерес към Фейсбук инициативата „Престанах да си купувам цигари”.

- Да бъде продължена политиката на данъчни и ценови мерки, насочени към ограничаване търсенето на тютюневи изделия, на незаконната търговия и на безмитните продажби. Особено полезно би било в същото време да се създадат икономически ефективни алтернативни дейности за районите, в които се произвежда тютюн -  у нас това са Родопите, Североизточна България и някои части на Югозападна България. Това не е невъзможно, особено като се има предвид, че други държави вече са минали по този път и са успели да променят поминъка на населението - в райони, които са се издържали единствено от отглеждането на тютюн, са започнали да отглеждат други култури и безработицата е била избегната, а проблемът като цяло е бил преодолян.

zdrave.net