След включването на ваксинацията срещу пневмококови инфекции в задължителния имунизационен календар за всички бебета, родени след 2010 година, у нас е регистриран над 90% обхват. Оттогава до днес не е регистриран нито един случай на пневмококов менингит. Това бе съобщено днес на семинар за журналисти, посветен на темата за пневмококовите инфекции при децата, възможностите за тяхната превенция и рисковете, които те крият за живота и здравето на най-малките. 

По данни на СЗО, пневмококовите инфекции са причина № 1 за смърт от ваксинопредотвратими заболявания по света, а те са сред най-често срещаните – отит на средното ухо, пневмония, инвазивна пневмококова болест (сепсис) и менингит, бе съобщено по време на семинара. Пневмококовите заболявания засягат най-уязвимите групи на обществото – бебета и деца до 5-годишна възраст, особено страдащите от вродени сърдечни малформации, нефротечин синдром и хронични белодробни заболявания като астма и муковисцидоза, но не пощадява и възрастните над 65 години, хронично болните със сърдечносъдови, белодробни и  бъбречни заболявания, захарен диабет и хората с компрометиран имунитет, поясниха лекторите доц. Пенка Переновска, началник на Детска клиника към УМБАЛ „Александровска” и доц. Атанас Мангъров, началник на Детско отделение в столичната Инфекциозна болница. Над 50% от децата над 3-годишна възраст са носители на пневмококи, които се предават лесно чрез кашляне, кихане или контакт със секрет от дихателните пътища, а много от родителите и дори от възрастните пациенти трудно разпознават симптоматиката на вече настъпилата пневмококова инфекция – според обобщени световни данни, само един от пет пациенти е на мнение, че трудното или учестеното дишане например е повод за консултация с лекар, бе съобщено още по време на семинара. През последните години се наблюдава увеличаване на резистентността на пневмококите към антибиотици. Експерти отчитат също така факта, че все по-често пневмококовите заболявания се причиняват от щамове, които се отличават с повишена резистентност към лечение, какъвто е щамът 19А. По данни от няколко държави в ЕС този щам причинява 25% от тежките инвазивни пневмококови заболявания, каквито са пневмонията и менингитът.

Пневмококовата конюгатна ваксина си остава единственото най-добро средство за превенция на тези инфекции, подчертаха специалистите и цитираха данни от доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), според които само за 4 години след въвеждането на първата конюгатна ваксина в страната през 2000 г. броят на случаите на пеницилин-резистентните инвазивни пневмококови заболявания при малки деца е намалял с 81%. Въвеждането на пневмококовата ваксинация според CDC е едно от 10-те най-големи достижения за общественото здраве през последното десетилетие.  

Какви са изводите и препоръките на европейските експерти от групата CEVAG, които се отнасят за нашия регион и за нашата страна? Пневмококовите инфекции си остават важна причина за заболеваемост и смъртност при малките деца от региона на Централна и Източна Европа. По последни данни се забелязва и увеличение на смъртността от пневмонии сред възрастното население, което започва да става все по-изразено от 45-годишна възраст нагоре, констатират специалистите от експертната група.  Седемвалентната ваксина (PCV-7) обхваща основните серотипове, които причиняват пневмококови заболявания в региона, но въпреки това с появата на нови неваксинални серотипове е необходима внимателна оценка на пневмококовата болест и  мониториране на разпространението на серотиповете в региона – предстои реализацията на такъв проект у нас. С появата на 10-валентна (PCV-10) и 13-валентна (PCV-13) се очаква все повече държави да включат тези нови пневмококови конюгатни ваксини в имунизационните си календари, защото е сигурно, че те ще осигурят покритие срещу някои или всички от следните серотипове – 1; 3,5; 6А; 7F и 19А, а това ще означава и по-добро серотониново покритие в целия регион. През октомври 2011 година ЕМА е одобрила използването на PCV-13 при възрастни на и над 50 години, а на 8 януари т.г. агенцията е одобрила приложението й при деца от 6 до 17-годишна възраст за превенция на инвазивна пневмококова болест, пневмония и отит. Тя е и единствената ваксина, която осигурява покритие срещу щам 19A, уточниха специалистите и припомниха едно понякога забравено и пренебрегвано практическо правило – ваксината да се поставя не в ръката, а в бедрото.  

Срещата с медиите бе инициирана от Българското сдружение по иновативна медицина. Неговият председател д-р Валери Цеков обяви решението на организацията да дари 100 дози от новата пневмококова ваксина на столичната СБАЛ по детски болести, Клиниката по детски болести при УМБАЛ „Александровска” и Клиниката по детски болести и детска кардиология при Националната кардиологична болница. Дарението е предназначено за деца, страдащи от хронични заболявания, които не са обхванати от задължителната национална имунизационна програма. Това е втората дарителска акция на Сдружението по иновативна медицина, което преди месец дари количество от същата ваксина на Асоциацията на болните от муковисцидоза.