бюджет ЗдравеопазванеПрез 2013 г. здравната каса ще похарчи около 163 млн. лв. повече в сравнение с 2012 г. за здравноосигурителни плащания, а бюджетът на здравното министерство ще намалее със 100 млн. лв. Това става ясно от проектобюджета за идната година, който бе публикуван в сряда на сайта на финансовото министерство. Така шумно анонсираните от управляващите допълнителни 150-160 млн. лв. за здраве догодина няма да се сбъднат, показва просто математическо изчисление.

„Разходите за здравеопазване по проектобюджета за 2013 г. са съобразени с мястото на здравеопазването като един от основните приоритети в публичния сектор, както и със следващите стъпки на реформа чрез преразпределение на функции и отговорности между Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса”, се казва в доклада на финансовия министър към проектобюджета.

Проектът предвижда разходите за 2013 г. по функция „Здравеопазване” да бъдат в размер на 3 343, 5 млн. лв. или 4,1% от БВП и 10,9% от общите разходи на държавата. За сравнение, тази година разходите за здраве са общо 3 261, 6 млн. лв.

Общините догодина ще разполагат с 96,5 млн. лв. за функция „Здравеопазване”, което ще осигури около 3% ръст на разходните стандарти в детските ясли, кухни и здравните медиатори.

В социалния бюджет пък се залагат 2,5 млн. лв. целеви средства за лечение в болниците на хора без доходи и имущество. Друг непряк здравен разход са 157 млн. лв. под формата на помощи, изплащани по Закона за интеграция на хората с увреждания, става ясно от проектобюджета за догодина.

Инвитро, интензивно лечение и имунизации минават към НЗОК

Точно със 100 млн. лв. или с 21% по-малък ще е разходният бюджет на здравното министерство за 2013 г. Предвижда се през 2013 г. МЗ да разходва 368 млн. лв., като 45 млн. ще дойдат от собствени приходи и 326 – от централния бюджет.

„Предвиденото намаление е в резултат на структурни промени, свързани с прехвърлянето на функции и дейности, които са от обхвата на здравното осигуряване към Националната здравноосигурителна каса. Дейностите свързани с интензивното лечение, процедури по асистирана репродукция, имунизации по задължителния имунизационен календар и др., които през 2012 г. са администрирани от МЗ за сметка на трансфера от НЗОК , през 2013 г. ще бъдат финансирани чрез бюджета на НЗОК”, пише в доклада към проектобюджета. Здравното министерство ще продължи да изпълнява ангажиментите си по програми за профилактика, в областта на спешната и психиатричната помощ, трансфузионната хематология, медико-социалните домове за деца до 3 години, лечение на деца в чужбина, експертизи за неработоспособност, субсидиране на лечебни заведения за лечение на пациенти с ХИВ, трансплантации, обучение на специализанти. Капиталовите разходи на ведомството ще намалеят наполовина спрямо заложените в бюджета за 2012 г. – до 10 млн. лв.

Дянков залага повече приходи от здравни вноски догодина

По отношение на бюджета на здравната каса, финансовото министерство залага приходи в размер на 2 704 076 хил. лв., което е само със 71 млн. повече спрямо настоящата година. При това повишените приходи се очаква да са изцяло от здравни осигуровки, защото трансферът от държавата за осигуряваните от нея категории граждани остава 941 млн. лв. Очевидно 50-те милиона лева от несъстоялия се тази година трансфер от НЗОК към МЗ безвъзвратно ще се влеят в държавния бюджет, а няма да се похарчат за здраве догодина, както обещаваха управляващите.

В проектобюджета за 2013 г. са предвидени 2 377 931.0 хил. лв. разходи за здравноосигурителни плащания, което представлява ръст от 7,3% спрямо 2012 г. Повечето пари ще отидат основно за болнична помощ (1 253 031.0 хил. лв. при 1 168 876 сега) и за лекарства (540 млн. лв. срещу 495.5 за 2012 г.). Това обаче на практика не означава, че има сериозен ръст на парите за болници и лекарства, като се има предвид преразпределянето на новите дейности, прехвърлени в касата от министерството. С 3 млн. повече – 172 млн. лв. – ще са парите за първична извънболнична помощ догодина. 178 млн. са предвидени за специализирана извънболнична помощ, при 171 т.г. Разходите за медико-диагностични дейности остават в размер на 71,5 млн. лв. Почти няма разлика и в средствата, заложени за дентална помощ – 101.4 млн. лв. при 101.394 за 2012. В графа „Други здравноосигурителни плащания” за 2013 г. са записани 58 млн. лв., при 37 през 2012.

Освен за лечение, догодина касата ще похарчи повече и за капиталови разходи – 7 млн. лв. при 5,7 тази година, пише още в проектобюджета. Разходите на НЗОК за персонал остават същите, а тези за текуща издръжка намаляват с 6% до 18,8 млн. лв.

Изводът: НЗОК догодина наистина ще похарчи малко повече пари за лечение, но не защото държавата й дава повече, а защото очаква гражданите да внесат повече здравни осигуровки (ако това изобщо се случи). Втората новина от публикувания проектобюджет всъщност е свързана с тазгодишния бюджет за здраве – и тя е, че той на практика намалява с 50 млн. лв.