БЛС ще предприеме мерки, ако НЗОК плати на лечебните заведения по-малко от уговорената сума от 155, 3 млн. лева за април. За това алармира преди дни зам.-председателят на съюза д-р Галинка Павлова.

В писмо, разпратено от централата на Здравната каса към РЗОК, се казва, че бюджетът за болниците за април ще бъде равен на бюджета, заплатен за извършената дейност през февруари.

Според зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, НЗОК отново се опитва да направи икономия от парите за болнична помощ. От април цените на клиничните пътеки са завишени. Това означава, че има огромна вероятност от намаляване обема на дейност, което пък от своя страна ще доведе отново към неплащане на лечебните заведения.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев е на мнение, че в  предложения от МЗ „Единен стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения“  има положения, с които българските лекари не са съгласни. Според него, ако бъде приет, той ще бъде неразделна част от договора за възлагане на управлението, с който на всеки ръководител на лечебно заведение с над 50% държавна собственост ще бъде вменено задължението да го спазва, като ще се предвидят и съответни санкции при неизпълнението му.