Болниците са против ваксините, имат полза да боледуваме от грипЕдва 4 на сто от българите се имунизират срещу вирусите.

Лекарите и болниците имат полза от това хората да не се ваксинират и да се разболяват от грип. Това заяви шефът на детското отделение към столичната инфекциозна болница доктор Атанас Мангъров по време на форум, посветен на превенцията на грипа.

По негови думи липсата на ваксинация увеличава риска от това да се заразим с вирус и да се нуждаем от помощта на здравно заведение. Това е добре дошло за болниците, тъй като касата плаща на пациент.

Според Мангъров, ако НЗОК  може да си прави сметката, тя би трябвало да реимбурсира ваксините, защото това е по-евтиният вариант от хоспитализацията. Той цитира изследване, според което на всеки лев, долар или евро, вложен в имунизация, се спестяват 6 парични единици.

От своя страна националният консултант по епидемиология доктор Мира Кожухарова съобщи, че през миналата година едва около 4 на сто от българите са си сложили противогрипна ваксина. По нейни думи ситуацията от нас е далеч от препоръките на Съвета на Европа за обхвата на ваксинацията в ЕС. Според тях до 2014 година 75 на сто от възрастните и хората с хронични заболявания трябва да се имунизират.

Препоръките на Съвета на Европа са провокирани от факта, че смъртните случаи в следствие на усложнения от вируса са основно сред възрастните хора. Най-често при хората над 65 години се налага и настаняването в болница.

Според експертите трябва да бъде изготвен Национален план за по-добра информираност на обществото за нуждата от ваксинация. Също така те са на мнение, че може да се мисли и за финансиране от държавата на имунизацията на рисковите групи.

Кожухарова каза, че се очакват три щама на грип да циркулират у нас тази зима. Това са така нареченият свински грип, Брисбейн и Пърт. Специалистите заявиха, че антигрипната ваксина е най-доброто средство да се предпазим от вирусите. Според експертите имунизацията носи и икономически и социални ползи.