Британците отчитат бум на болестите предавани по полов път. 20% увеличение на случаите на сифилис и 22% на гонореята в сравнение с 2016 г.. Това става ясно от новите данни на Public Health England.

Гонореята е най-честата полово-предавана болест, заболяването се означава още и като трипер. Поради широката си разпространеност сред жените и мъжете в полово зряла възраст, профилактиката и лечението на заболяването са от изключително важно значение. Предаването на заболяването може да се осъществи от майка на дете още по време на вътреутробното развитие или по време на раждането, което да доведе до усложнения при новороденото.

Хламидията остава най-разпространената болест, която представлява повече от 200 000 случая през изминалата година - почти половината (48%) от всички нови диагнози на полово предаваните инфекции през 2017 г. Тестването в специализираните клиники за полово предаваните заболявания е намаляло с 61% от 2015 г., което според експертите може да означава свиване на ресурсите. Това обаче може да отразява и увеличаването на използването на комплекти за тестване вкъщи - и наличието на тестване в други условия.

Сифилис е лечима полово-предавана инфекция, която в миналото е била причина за  епидемии. Често в литературата сифилисът се нарича „големия имитатор”, тъй като много от проявите на болестта имитират други заболявания.Болестта има три стадия, които се развиват при заразените хора в случай, че не се проведе лечение. От особено значение е фактът, че инфектирането със сифилис увеличава 3-5 пъти възможността за заразяване и предаване на ХИВ инфекцията.

Полово предаваните болести са най - разпространени при младите хора на възраст между 15 и 24 години. Експертите посочват, че сред най-изложените на риск са хората с различна от традиционната ориентация.