Цените на лекарствените продукти следва да бъдат адекватни на конкретната икономическа ситуация в държавата, в която се продават. Това ще бъде записано в незаконодателния доклад на парламентарната комисия по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент по предложение на евродепутата Андрей Ковачев, съобщи той на интернет страницата си.
 
Цени на лекарства
 
Докладът беше гласуван във вторник и съдържа предложения за осигуряване на по-добър достъп на европейските граждани до лечение.
 
В своите предложения Ковачев подчертава, че прекомерното увеличение на цените на новите лекарствени продукти през последните десетилетия застрашава устойчивостта на националните здравни системи.
 
Според него фармацевтичните продукти са един от основните стълбове на здравеопазването, а не просто търговска стока. Затова в своите предложения Ковачев призовава Европейската комисия да анализира причините за недостиг на някои лекарства и да обърне особено внимание на въздействието на паралелната търговия на лекарствени продукти и адекватността на европейската законодателна рамка в тази сфера.
 
Според Ковачев Комисията и Съветът трябва да установят механизъм, чрез който ежегодно да може да бъде докладван недостигът на лекарства в целия ЕС. Както и да се засили сътрудничеството на европейско ниво в областта на оценките на здравните технологии, която дава информация за терапевтичната добавена стойност на лекарствените продукти в сравнение с най-добрата налична алтернатива. Това щяло да позволи оскъдния публичен ресурс да се използва по-рационално и ще подобри достъпа на пациентите до доказано ефективни терапии.
 
Българският евродепутат предлага също така да бъдат проучени възможностите за координиране на съвместните процедури за възлагане на обществени поръчки и въвеждане на нови модели, както и да се приоритизира прилагането на електронното здравеопазване.
 
Андрей Ковачев е инициатор и една от основните действащи фигури в Групата от евродепутати за достъп до качествено здравеопазване - неформална платформа за дебат и общо действие, чиито членове са почти 30 евродепутати от 15 страни.