Изпълнителната агенция по лекарства да бъде обособена като самостоятелна структура с регионални представителства. За това настояват от Българския фармацевтичен съюз, стана ясно от интервю за БНР на председателя на организацията проф. Илко Гетов, който коментира казуса с повдигнатото обвинение на здравния министър д-р Илко Семерджиев относно оказван натиск върху настоящето ръководство на институцията.
 
проф. Гетов„Агенцията по лекарства винаги е във фокуса на вниманието на всички управляващи и това е поредното доказателство, че тя трябва да бъде ясно и категорично деполитизирана и отделена като подчинение от министъра на здравеопазването“, посочи проф. Гетов. Той потвърди, че в агенцията действително е имало напрежение.
 
Според него, след като бъде съставен редовен кабинет, трябва да бъдат предприети спешни промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина с цел ИАЛ да се превърне в държавна агенция с регионални структури. Той разясни, че позиция заместник-директор на ИАЛ е посочена само в правилника за работа на агенцията, но не и в самия лекарствен закон и коментира, че не вижда причина към момента там да се назначава външен човек.
 
По думите му, ако ИАЛ е със самостоятелен статут, ще се пресекат възможностите за немотивирани политически смени в екипа й. С разширяването й ще се облекчи самата работа  на агенцията, която в момента е увеличена значително, отбеляза още проф. Гетов.
 
Председателят на фармацевтичния съюз припомни позицията на съсловието, с което се изказва категорична подкрепа за работата на доц. Асена Стоименова, начело на структурата. „Ние сме изключително доволни от работата на тази агенция в последните три години. Тя се превърна в един експертен орган, недопускащ каквото и да е било политическо вмешателство в работата си, която е изключително важна за здравето и живота на българските пациенти“, допълни той.