Навръх професионалния си празник медицинските сестри излизат на национален протест. Утре те ще заявят недоволството си към отношението, мизерното заплащане и лошите условия на труд, които през последните  години са причина стотици, завършили специалността да потърсят реализация в чужбина.

 

За последните 20 години над 30 000 сестри са избрали или да работят в чужбина, или са сменили професията си. У нас сега има около 25 000 сестри, което е недостътачно.

На практика няма област в страната, в която броят на медицинските сестри да е дори близък до нужния, а на места разликата между налични и необходими кадри е около и над три пъти. Така например, област Силистра разполага с едва 65 медсестри в извъболничната помощ, при нужни 202; Кърджали – с 98, при нужни 272; Кюстендил – с 61, при нужни 222; Ловеч – със 70, при нужни 233, Ямбол – със 75, при нужни 220, Монтана – с 90, при нужни 242 и т.н. Дори във втория по големина град у нас – Пловдив, медсестрите са над два пъти по-малко от необходимите: при нужни 1209, в извънболничната помощ в града работят 573 медсестри.

Средната възраст на медицинската сестра у нас е 53 години. Все още има медицински сестри и на по 80 години, които продължават да работят. Младите сестри се броят на пръсти, т.к. голяма част от тях търсят работа извън страната, където условията на труд и заплащането са адекватни.

Стартовата заплата на медицинската сестра е само 10-на лв повече от тази на санитарите, което е обидно ниско.  Само за сравнение в Германия заплатата на млад специалист е близо 10 пъти по-висока, от тази в България.

Всичко сочи, че ако в близко бъдеще няма сериозна промяна в политиката спрямо тези кадри, здравната ни система ще спре да работи не заради лоша квалификация на специалистите ни или заради липса на качествена апаратура, а заради тотално обезкървяване откъм кадри.

Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат на протест в София, заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.