ХипертонияПредвижда се до няколко месеца да стартира мащабно национално представително проучване за разпространението на рисковите фактори за артериална хипертония у нас. Резултатите от него ще помогнат да бъдат идентифицирани рисковите и високорисковите групи и спрямо тях да бъдат предприети активни превантивни мерки, за осъществяването на които ще бъдат ангажирани РЗИ и личните лекари. Това съобщи пред журналисти днес проф. Пламен Димитров, директор на Дирекция „Функциониране на здравната система” в НЦОЗА на среща-дискусия с журналисти по повод 17 май – Световен ден за борба с хипертонията. Той уточни, че проучването ще се реализира като част от утвърдената Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести, която е продължение на действалата преди години програма СИНДИ. За сравнение проф. Димитров посочи, че при старта на програмата СИНДИ през 1984 г. делът на контролираните хипертоници у нас е бил около 6%-10%, докато през 2012 г. те са вече 37%. Независимо от това, смъртността от сърдечносъдови заболявания си остава много висока – над 65% от всички причини за смърт у нас, което означава, че трябва да се търсят и прилагат активно добре дефинирани и добре насочени мерки за нейното намаляване.

Вече е сформиран Национален програмен съвет, информира проф. Димитров и посочи още, че хода на изпълнението на програмата ще се отчита всяка година. Основен фокус ще бъде ограничаването на основните рискови фактори – тютюнопушене, употреба на алкохол, нерационално хранене, ниска физическа активност. Очаква се в края на периода да бъдат постигнати видими резултати от действието на програмата, изразяващи се в намалена заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови и злокачествени заболявания, захарен диабет и хронични заболявания на белия дроб.

На срещата с медиите днес бяха представени инициативите на Българската Лига по хипертония, свързани с отбелязването на Световния ден. В 11 града ще бъдат проведени кампании на открито с измерване на налягането. Те ще преминат под мотото „Самостоятелен контрол на кръвното налягане и диабета - двойна грижа за живот”. Желаещите ще могат да получат консултации на място, а измерването ще се осъществи с апарати, прилагащи нова технология за едновременна детекция на предсърдно мъждене.

Специалистите припомниха, че тази сърдечна аритмия в много случаи протича безспимптомно и се свързва с 3 до 5 пъти по-висок риск от мозъчен инсулт.

В същото време друг основен акцент в тазгодишната кампания ще бъде диабетът – едно много често заболяване, чийто оптимален контрол също се пренебрегва от много пациенти. Според ендокринолози честотата на захарния диабет у нас е 9,6%, а на предиабета – 3,7%. Със свръхтегло или затлъстяване са 87% от диабетиците, а немалко пациенти са с т.нар. опасна триада  - артериална хипертония, захарен диабет и затлъстяване.

Хипертонията е водещ рисков фактор за фетална и майчина смъртност при бременни, за деменция и за бъбречно заболяване, се казва в официално становище на Световната лига по хипертония в навечерието на 17-ти май, включващо последни данни от  епидемиологични проучвания. От организацията припомнят, че приблизително 4 от 10 възрастни над 25 г. в света страдат от хипертония, а освен това 1 от всеки 5 в тази възрастова група имат прехипертония. Двама от всеки трима лекувани хипертоници не  постигат прицелните стойности на налягането и по този начин се оказват с висок риск от мозъчен инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, внезапна сърдечна смърт.