Грип – това е поводът, по който „Стандарт“ ни информира за поредния недостиг на направления при общопрактикуващите лекари. „Зимата и грипът тъкмо са на път да се развихрят, а безплатните прегледи при доктора вече привършиха“, съобщава публикацията.

„С близо 500 хиляди по-малко са плануваните прегледи за тази година в сравнение с миналата. 6.9 милиона са очакваните първични консултации при специалист през миналата година. Плануваните за тази обаче са 6.6 милиона, показват приетите цени и обеми от Министерски съвет. Най-голямо е орязването при възрастните - от 5.9 милиона талони на 5.7 млн. през миналата година. Орязани обаче са и талоните за деца. През миналата година за педиатър са били предвидени 707 хиляди направления, а за тази - 674 хиляди. Същата е картинката и с повторните посещения при лекар. През миналата година те са били 3.1 милиона, а за тази са 3 милиона. При талоните за рехабилитация пък бройката е занижена от 4.3 милиона на 4.2 милиона.Липса на направления

Намалението на талоните беше предвидено в края на миналата година заради желанието на лекарите да се вдигнат цените на прегледите. Повишение обаче няма. В същото време броят на направленията е орязан“, четем във вестника.

„Според здравната каса обаче това не е така. Шефът й Пламен Цеков обясни, че през тази година са предвидени с 6 милиона повече за прегледи. На хартия това е вярно. Бюджетът за прегледи при специалист на касата за 2012 г. е разчетен за 171 млн. лв., а за тази - 178 млн. лв. От лекарския съюз обаче още в края на миналата година съобщиха, че реалният харч по това перо е бил за около 184 милиона. лева. Така реално увеличение на парите за талони няма“, допълва материалът.

За друг проблем, с който пациентите се сблъскват за пореден път, алармира „Сега“. „Онкоболните за пореден път остават без жизненоважни за тях лекарства и им се налага сами да си ги купуват от чужбина, където обикновено излизат по-евтино, отколкото у нас. Това става ясно от множество подадени сигнали до различни организации. Най-сериозен е недостигът на флуороурацил, оксалиплатин и блеомицин, които се използват в схемите за химиотерапии“, пише ежедневникът.

И още: „Министерството на здравеопазването обаче хвърля вината на болниците, които организирали лошо обществените поръчки. Те им бяха вменени с аргумента да има регулярни доставки, тъй като здравните заведения най-добре знаели нуждите си. От МЗ твърдят, че директорът на болницата, където лекарството липсва, трябва да поеме отговорността за това.“ От НЗОК пък дали друго обяснение - изчерпани количества и затруднения при внасянето им. „Според касата оксалипалтин би трябвало да има, но за останалите няма особена яснота кога ще бъдат осигурени достатъчни количества“, информира „Сега“ и допълва: „Докато институциите си прехвърлят отговорността, пациентите ходят в съседни държави да си купуват жизненоважните за тях медикаменти.“

Пета година се точи дело за смъртта на 23-годишна родилка, починала 20 дни след раждането на момиченце. Причината: липса на вещи лица. Това научаваме от публикация на „24 часа“. „Не мога да си обясня, нито пък да приема за нормално, че в цялата страна няма двама гинеколози, които да се включат в експертизата за смъртта на дъщеря ми, възкликна вчера в съда Ивана Иванова, майка на родилката Полина Димова“, пише вестникът. „Пета година делото не може да бъде приключено дори на първа инстанция, тъй като няма кой да направи експертизите. Прокуратурата обвини за смърт по непредпазливост заради немарливо отношение са трима лекари -Александър Маджуров, Сияна Драгнева и Нина Добрева. У нас обаче няма нормативна база, която да задължава вещите лица да участват в експертиза“, четем в ежедневника.

Вестникът уточнява, че в случая са необходими петима специалисти - двама хирурзи, двама гинеколози и един съдебен лекар. „След поредица от неуспешни опити да се намерят вещи лица председателят на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова изпраща официално писмо за съдействие до здравния министър Десислава Атанасова. На 20 декември в съда е получено писмо от "Пирогов", откъдето предлагат трима експерти - двама хирурзи и съдебен лекар. Освен с тях предварителни разговори са проведени с двама гинеколози. Петорната експертиза е назначена в края на годината на закрито заседание на съда. На всеки един от лекарите е изпратена папка с пълната документация по делото. Вместо заключение на вещите лица, което да бъде представено на насроченото за вчера съдебно заседание, пристига отводът на единия гинеколог. В отвода си той посочва, че експертизата не е в неговите компетенции. Съдът все още не се е произнесъл по това дали ще приеме отказа и дали ще има санкция за лекаря“, пише още „24 часа“.

„Телеграф“ пък предупреждава за опасни медикаменти. „Смъртоносни противозачатъчни, които погубиха четирима души във Франция, се продават и у нас. Контрацептивите, които помагат и срещу акне, могат да бъдат поръчани онлайн абсолютно свободно и без рецепта“, твърди изданието. „Според Изпълнителната агенция по лекарствата обаче това не е законно. "Лекарственият продукт е разрешен за употреба и може да бъде продаван по лекарско предписание в лицензирана аптека. Продажбите в интернет са разрешени само за лекарства без лекарско предписание, и то само в лицензирани за интернет търговия аптеки. Следователно купуването на "Диане" по този път не е разрешено, заявиха за „Телеграф“ от агенцията“, пише ежедневникът.

От публикацията научаваме, че един от страничните ефекти е увеличен риск от образуване на тромби, но той е описан в листовката за упътване на пациента, както и, че въпреки предупреждението да не се предписва единствено като контрацептив, лекарите масово го правели.