Европейско здравеопазванеЕврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали е подал оставка. Съобщението бе разпространено изненадващо във вторник следобед от пресслужбата на Европейската комисия. Според официалната информация, оставката влиза в сила незабавно.

Джон Дали е бил разследван от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ заради жалба от компанията-производител на тютюневи изделия Swedish Match от май 2012 г. От там са сигнализирали, че предприемач от Малта, от където е и самият Дали, е използвал контактите си с еврокомисаря, за да се опита да извлече финансова изгода от компанията, в замяна на което да повлияе за бъдещи законодателни решения, свързани с тютюневи продукти и по-конкретно със забраната за износ на снус в ЕС. Това е вид бездимно тютюнево изделие, което е особено популярно в Швеция, но е забранено за продажби в другите държави от Евросъюза. Веднага след получаването на сигнала в Европейската комисия е поискано разследване на ОЛАФ, се казва в съобщението.

Окончателният доклад от разследването е изпратен на Еврокомисията на 15 октомври. Според него малтийският предприемач наистина се е свързал с компанията, като е използвал контактите си с Джон Дали и се е опитал да извлече финансови облаги срещу влияние. Сделка обаче не е сключена и няма извършено плащане. От ОЛАФ не са открили никакви убедителни доказателства за пряко участие на еврокомисаря, но смятат, че той е бил наясно какво се случва. Докладът е изпратен до властите в Малта, а решението за последващи действия е в ръцете на малтийското правосъдие. 

„Докладът на ОЛАФ ясно показва, че процесът на вземане на решения в Европейската комисия и позициите на съответните служители не са били повлияни от събитията, които са предмет на разследването“, се казва в съобщението на Еврокомисията. В него се съобщава, че след като президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу е информирал Джон Дали за доклада на ОЛАФ, той е решил да подаде оставка, за да може да защити репутацията си и тази на комисията.

Медиите в Малта определиха като „шокираща“ оставката на Дали. Минути след съобщението на Еврокомисията онлайн изданието MaltaToday цитира изказване на бившия вече еврокомисар, според което той изцяло отрича обвиненията и възнамерява да изчисти името си. Пред националната телевизия TVM пък Дали е коментирал, че твърденията в доклада се основават само на косвени доказателства и адвокатите му ще предприемат необходимите действия, за да докажат, че заключенията са неверни. Той е отрекъл да знае за преговори между Swedish Match и все още неназования малтийски предприемач, който е заявил, че може да повлияе на европейското законодателство. Дали все пак е признал, че знае кой е този човек, но е отказал да назове името му.

„За мен това е дежаву“, е казал още Джон Дали, който през 2004 г. е бил принуден да напусне поста на външен министър в своята страна заради изфабрикуван доклад от частно разследване. Впоследствие авторът на доклада е осъден на две години лишаване от свобода, а Дали се връща в политиката като социален министър.

По-късно във вторник беше разпространено и официално становище на Джон Дали по случая.

„Въпреки че според доклада на ОЛАФ няма доказателства за прякото ми участие в тези събития и че процеса на вземане на решения в Еврокомисията по никакъв начин не е бил повлиян, ОЛАФ заключава, че аз съм бил наясно със събитията, като се позовава само на косвени доказателства“, се казва в становището. В него Джон Дали отново отрича да е знаел какво се случва и уверява, че ще предприеме действия да докаже, че твърденията са неверни, както и че ще продължи да работи за ревизиране на директивата за тютюна, както е било планирано.

64-годишният Джон Дали беше еврокомисар по здравеопазването и защита на потребителите от 2010 г. насам. Преди това той има дълга политическа кариера в Малта, където е избран за депутат през 1987 г. от дясно-центристката Националистическа партия. Бил е министър на външните работи, социален министър и три пъти министър на финансите.

 

През февруари 2012 г. Джон Дали посети България, зада даде рамо на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места у нас.

Междувременно президентът на Еврокомисията Жозе Барозу е възложил на вицепрезидента Марош Шефтачович временно да изпълнява функциите на Дали, докато бъде избран нов еврокомисар от Малта.