Отбелязваме Международния ден за борба с артрита

Днес е Международният ден за борба с артрита. За първи път той е отбелязан през 1996 г. по инициатива на Международната организация за борба с артрита и ревматизма.

Повечето хора развиват ревматоиден артрит във възрастта между 25 и 50 години, като близо 50% от тях стигат до трайно инвалидизиране.

Тревожен е фактът, че все повече деца се разболяват от ревматоиден артрит, като при тях той се нарича ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА). Ювенилният идиопатичен артрит засяга около 100 на всеки 100 000 деца. В България децата болни от артрит са над 600.  Има няколко форми на ЮИА. Те се различават главно по наличието или липсата на системни симптоми като температура, обрив, перикардит, както и според броя на засегнатите стави. Системният ювенилен идиопатичен артрит (сЮИА) е най-рядката форма на ЮИА. Заболяването засяга около 10-20% от децата болни от ЮИА. Най-голям процент от заболелите са деца между 18 месеца и 2 години, но се забелязват и случаи, при които болестта продължава и в зряла възраст. Процентът на смъртност в детската възраст в резултат на сЮИА е от 2-4%.

Тежестта на болестта може да е различна при различните пациенти. Симптомите могат да са възпаление на ставите, придружени от треска, обрив по кожата, анемия, възпаление на обвивката на сърцето и/или белите дробове. В най-тежките случаи на тази болест до две трети от децата изпитват хроничен артрит и при приблизително 50% от тях се развиват значими увреждания на ставите.

zdrave.net