Пари за лечение„Имаме амбицията да въведем отново централизирани търгове за скъпоструващи лекарства, за да се намали стойността им."

Това обяви вчера в Народното събрание премиерът Пламен Орешарски след въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

Орешарски постави диагнозата - в последните 10-ина години здравната система функционира в режим на перманентен недостиг на средства и липсата на надеждни системи за финансово управление и контрол.

Здравната каса изпитва сериозни трудности с финапизиране на тази година. За първото полугодие тя е изразходвала повече от половината си бюджет, отчете премиерът. И призна: „Най-вероятно до края на годината ще имаме трудности с финансирането на всички здравни нужди, в това число с покриването на лекарствата за онкоболните. "За целта правителството ще приложи към проектобюджета мерки за оздравяване на системата."

Наред с промяна в механизмите на търговете за лекарства  екипът „Орешарски" ще инжектира системата и с мерки за по-добра събираемост на здравните осигуровки. На въпрос на ,24 часа" в кулоарите как управляващите ще накарат всички да ги плащат, министър-председателят призова към търпение. „Това ще стане ясно с внасянето на бюджета, не съм привърженик на познатото от последните години пускане на сурови идеи, които през два дни после се променят", отвърна Орешарски. Кабинетът вече подготвял и първите стъпки за демонополизация на касата и по-ефективен контрол, понеже сегашното положение водело до трудното й пълнене и неефективното разходване на средствата в нея.

Атанасова призна, че е останала отчасти удовлетворена от визията на Орешарски за сектора. Но обърна внимание, че здравният министър Таня Андреева и шефката на касата Румяна Тодорова говорели различно от премиера. При провеждането на политиката кабинетът да дебатира с всички пациентски и съсловни организации, препоръча Атанасова в рамките на провелия се вчера блиц парламентарен контрол.