НЗОКПълна ревизия на лекарствата, които плаща НЗОК, предвижда здравното министерство. Наредбата, която сега определя за кои заболявания плаща фондът, ще изчезне, гласи проект за промени на Закона за здравното осигуряване

Списъкът с диагнозите ще се определя от Надзорния съвет на фонда. Не е ясно каква част от болестите ще остане. Освен това Надзорният съвет ще определя кога да включи нови медикаменти за реимбурсиране. В момента има ясни правила, които гарантират, че той се актуализира два пъти в годината. Занапред това най-вероятно ще зависи от парите, които касата реши, че ще дава за лекарства. Първоначалната идея на здравното министерство бе нови диагнози да се прибавят веднъж на две години, а нови терапии да се плащат година след въвеждането им у нас.

С проекта за промени се предвижда касата да плаща само нови медикаменти за домашно лечение, ако фирмите са дали отстъпки за тях. Те могат да бъдат не само в пари, но и в натура. При медикаментите за рак в болниците пък ще се реимбурсират само след отстъпки. Според експерти обаче за някои много евтини лекарства фирмите не дават отстъпки и затова те може да не се плащат от здравната каса.

С промените се закрива и Комисията по цени и реимбурсация към Министерския съвет. Тя се връща в здравно министерство, както беше преди.