Протест на родители и деца с епилепсия

Днес от 10 ч., на ул. „Йордан Йовков” № 15 в столичния квартал „Стрелбище”,  родители, пораснали и малки деца, болни от епилепсия ще застанат пред общинска сграда, за да покажат как зданието стои неизползваемо повече от 10 години, а болните деца, нуждаещи се от дневен център, са все още на улицата. Повече от 10 000 болни от епилепсия в София имат нужда от Детски център за интеграция и рехабилитация за деца с епилепсия и Дневен център за лица с епилепсия, съобщиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Организацията, която навършва 13 години от своята официална регистрация, вече повече от десетилетие безуспешно се бори общината да предостави общинска къща, в която болните деца да могат да прекарват деня, като общуват помежду си, занимават се с рисуване и градинарство. Част от тях са в инвалидни колички, защото имат много тежки заболявания като детска церебрална парализа, а епилепсията е придружаващо заболяване. Липсата на такава сграда обрича болните деца да стоят по цял ден вкъщи и да не могат да общуват със свои връстници.

Най-странното в тази история, е че всички са съпричастни, всички имат желание да помогнат за създаването на център, но до този момент нищо не се е случило, коментират от асоциацията.

Ако общината предостави сграда, съществува възможност пациентската организация и общината заедно да кандидатстват по европейски проект и така да се осигурят средства за ремонт и обзавеждане на сградата, допълват от там.

zdrave.net