Tехнологичният гигант "Амазон" изглежда е сериозен в намерението си да влезе на пазара на здравеопазването. Сделката, с която доказва това, обаче притеснява инвеститорите, пише сайтът The Verge.

След месеци спекулации компанията потвърди, че ще придобие фармацевтичния стартъп PillPack. Резултатът от съобщението късно вечерта в четвъртък бе срив на акциите на "традиционната" индустрия, сигнал за сътресения на пазара на лекарствата в Съединените щати.

Според TechCrunch двете компании са сключили сделката за малко под 1 млрд. долара. Цената не е била обявявана до момента, но в прессъобщение двете компании казаха, че очакват да я финализират през втората половина на 2018 г.

PillPack е онлайн стартъп, който дава на клиентите достъп до лекарства, изписани с рецепта, в точно определени дози, в 49 щата. Компанията ползва собствена операционна система, с която организира пациентски и фармацевтични данни (PharmacyOS). За "Амазон" най-важна е комбинацията от опита във фармацевтичната индустрия и фокуса върху технологиите, заедно с факта, че PillPack "подобрява значимо живота на клиентите си".

Експерти предупреждават, че светът на лекарствата е много по-сложен от въпроса за определени доставки. Все пак придобиването не е първата стъпка на "Амазон" в сектора - през януари заедно Джей Пи Морган и конгломерата "Бъркшър Хатауей" тя обяви, че ще създаде независима компания, за да преобрази здравеопазването за служителите си.