В бюджета на НЗОК ще бъдат заделени средства за лекарства за четирите деца с мукополизихаридоза, каза пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия Даниела Дариткова. “Имам гаранцията на министъра на здравеопазването и на НЗОК, че това ще се случи”, каза тя.

Около два милиона лева годишно са необходими за лечение на четирите деца с рядкото заболяване у нас. Досега обаче то не се осигуряваше от държавата. Затова по новогодишните празници починаха още две деца с мукополизахаридоза.

По данни на касата, около 21 милиона лв. са били изразходвани до октомври миналата година за редки болести при заделени общо 39 милиона за годината, така че би трябвало да има резерв, обясни д-р Дариткова. Тя припомни, че до 2010 г. хората с редки болести получаваха лекарства от МЗ, но механизмът се усъвършенства –  през миналата година тези медикаменти се прехвърлиха към НЗОК и процедурата беше облекчена.
 
В България има национална програма за превенция на редките заболявания, приета през 2009 г. Според програмата, у нас трябва да има регистър на хората с редки болести, който засега липсва, отбеляза Дариткова и допълни, че заедно с пациентски организации ще поискат информация от здравното министерство.
 
 
zdrave.net