От 18 до 20 май в Боровец ще се проведе Третия международен конгрес по майчино-фетална медицина. 350 лекари от България и света ще дискутират новостите в медицината. Специалистите ще обсъждат как да бъде обезпечен достъпът до навременна високоспециализирана диагностика и качествено проследяване на бременността за постигане на оптимално здраве на майката и плода до и след раждането, както и в детската възраст.

Основни акценти в програмата на конгреса ще бъдат скринингът за прееклампсия и диабет, феталната хирургия, генетичните изследвания на бременността, значението на високоспециализираната ултразвукова и биохимична диагностика в първи, втори и трети триместър. Събитието се организира от Асоциацията по Майчино-фетална медицина с цел да събере на едно място специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве. Българските и чуждестранните специалисти ще обменят опит при установяване, проследяване и терапия на усложнена бременност, както и за мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията по време интраутробния и ранния неонатален перииод.

Участие във форума ще вземе ръководителя на Центъра по фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес, който ще изнесе финалната лекция на конгреса. Друг лектор ще бъде проф. Цветомир Луканов - главен лекар на Клиниката по детска сърдечна хирургия на Университета в Хайделберг. Чуждестранните лектори включват още проф. Никола Персико от Университетската болницата на Милано, проф. Ранджит Аколекар от Британския King’s College Hospital, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид и др.

Българските ни представители са сред най-квалифицираните и опитни специалисти  за високоспециализирано проследяване на бременността и съхраняване на качеството на живот на майката и детето. Това са д-р Радка Масларска, проф. Мария Миланова, проф. Димитър Марков, проф. Алексей Савов, проф. Цветелина Танкова и т.н.

Конгресът е насочен освен към акушер-гинеколози и неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина. Регистрацията продължава да е активна на страницата на Асоциацията www.mfmbg.org.