Народното събрание светкавично прие днес на второ четене поправките в Закона за здравното осигуряване, които позволяват прехвърлянето на дейности от здравното министерство в НЗОК, след като БЛС отказа да подпише рамков договор за 2013 г. Законопроектът, който бе приет на първо четене непосредствено преди празниците, днес бе включен в дневния ред на парламента като извънредна точка, по предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Така депутатите гласуваха, че в случаите, когато в Закона за бюджета на НЗОК за следващата година се предвижда финансиране на нови медицински дейности или дентални дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, за които в действащия рамков договор не се съдържат изисквания, те се определят с решение на Надзорния съвет на НЗОК по предложение на управителя на касата.Ваксини и инвитро

„Въпреки негативните изказвания на депутати от опозицията, че договорното начало се премахва и ние еднолично вземаме решение, това решение е изцяло в полза на българските пациенти”, коментира след приемането на поправките здравният министър Десислава Атанасова.

С одобрените вчера от Министерски съвет основни цени и обеми на медицинските услуги е станало възможно през 2013 г. да се финансират от касата и четири нови клинични пътеки, съобщи още министърът. Това са пътеката за лечение на будна кома, пътеката при спешни и внезапно възникнали състояния при деца, пътеката за първичен имунодефицит и за реконструкция на тъкани. Въпросните пътеки бяха договорени с БЛС, но след отказа на съсловната организация да подпише рамков договор за 2013 г. беше оповестено, че няма да влязат в сила. Не е ясно как и защо правителството вчера е взело решение пътеките все пак да бъдат финансирани.