Бебешки капки с витамин ДБебешките капки с витамин Д тръгват от днес към дистрибуторите и и ще са в аптеките до дни, съобщиха от „Софарма". Техният продукт остана единствен на пазара у нас, след като преди няколко месеца „Мерк" - Германия, изтегли препарата вигантол поради проблем с пипетите.

Повторното му пускане обаче се забави, а през това време родители поръчват бебешкия медикамент от чужбина, защото не могат да го открият у нас. Капките липсват на места, защото в страха си хората се презапасяват, коментираха от „Софарма".

Поради увеличеното търсене фармацевтичната компания не само че не е спирала производството на витамин Д, но е пуснала извънредно 50 хиляди опаковки, съобщиха оттам.

През 2009 г. са произведени 64 300 шишенца деавит, а през 2010 г. двойно повече -110 611. След изтеглянето на вносния продукт през 2010 г. „Софарма" въвела промени в  производствения си план и увеличила производството на лекарството.

„Софарма" винаги е реагирала на потребностите на българските пациенти и е изпълнявала социални функции в моменти, в които на останалите фирми им е икономически неизгодно да произвеждат и внасят необходимите медикаменти, се подчертава в съобщение на компанията.

Българските капки са евтини и достъпни. Неуместни са спекулациите, че те не се произвеждат в опит да се направи бърза печалба с извънреден внос на скъпи лекарства, допълват от „Софарма".

Източник: в. "24 часа"