Цени на лекарстваДо 15% по-евтини лекарства, ако се приложи паралелната търговия

Внос сваля цената на лекарствата

Десет медикамента чакат на опашка за пазара

Паралелен внос може свали цените на някои лекарства. Ако механизмът се приложи, хапчетата ще поевтинеят до 15%. Според експерти по този начин се внасят и се изнасят най-вече скъпоструващи лекарства.

Нов чисто пазарен механизъм може да намали цените на лекарствата у нас. Над десет медикамента са на път да се появят в аптеките чрез паралелен внос. Те са за инфекциозни и кардиологични заболявания, съобщиха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. С появата им се очаква цените на тези медикаменти да се свалят с 10-15%. Толкова са намалени стойностите им в други страни в сравнение с тези, които у нас се продават от дистрибуторите на аптеките. Фармацевтите обаче може да задържат част от процентите като печалба за себе си, тогава цената ще падне с по-малко за клиентите.

Паралелният внос на лекарства се практикува у нас едва от 2012 година. Засега в страната ни има само 4 лекарства, които се внасят от Гърция, Франция и Румъния и те са предимно без рецепта. Според търговците обаче броят им тепърва ще се увеличава. Паралелният внос е възможен само за лекарства, които се продават по-евтино в други държави, отколкото в нашата. С вноса им падат и цените у нас. Засега обаче много повече медикаменти се изнасят от България, което означава, че цените тук са наистина ниски за доста лекарства. По данни на асоциацията на паралелните търговци от България се изнасят 40 медикамента за различни ревматологични заболявания, за високо кръвно и успокоителни. Това провокира дори промени в закона за лекарствата. Те обаче могат да възпрепятстват бизнеса на паралелните дистрибутори.

Статистиката сочи, че паралелната търговия в Европа достига около 5 милиарда евро годишно. По този начин се внасят и се изнасят обикновено скъпоструващи лекарства. Разликата в цената, от която е купен медикаментът, и тази, на която е продаден, може да достигне четирицифрено число. В Дания например малко над 20% от лекарствата, които достигат до аптеките, са от паралелен внос.

Общо в 10 държави от Европейския съюз са въведени различни мерки, които засягат именно паралелния износ. В някои от тези страни действа система за миниторинг.

В Словакия например тази система функционира от началото на миналата година. Там месечно се подават стотици заявления за износ, а в около десет случая той е бил забранен.