92 000 жени в България имат поне по една остеопорозна фрактура на прешлен. 4000 жени годишно чупят шийка на бедрената кост, 800 от тях умират в рамките на една година от усложнения след фрактурата. Данните изнесе главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция, посветена на предстоящия Световен ден за борба с остеопорозата. Д-р Кунчев даде пример с два вида остеопорозни фрактури, едната от които като преки и непреки медицински разходи струва 35 000 лв., а другата – 20 000 лв. в рамките на десетгодишна преживяемост. „Говорим за много тежка патология, която е трудна за лечение, която изцяло вади човека от нормалния му начин на живот, прави го тежест както за себе си, така и за семейството и всъщност до голяма степен тотално влошава качеството му на живот”, коментира той.

Фрактура на бедрената шийка увеличава риска от смърт 6-7 пъти, като го изравнява с този след прекаран инфаркт или инсулт, каза пък завеждащият отделение по костни метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска”д-р Пламен Попиванов. По думите му, превенцията на заболяването към 50-годишна възраст може да намали риска от остеопороза четири пъти, а към 80 години – два пъти. Профилактиката може също така да отложи със 7-8 години стареенето на костите, посочи той.

Превенция в три прости стъпки – витамин D, движение и млечна диета – това предлагат експертите. Редовният прием на витамин D заздравява костите и намалява паданията с около 50%, а счупванията – с 30%. За поддържане на костната система е необходимо да се изминават по 8 км средно дневно, а за подобряването й – по 10 км, каза още д-р Попиванов. Млякото и млечните продукти пък съдържат необходимия за костите калций, затова на възрастен е необходимо дневно 100-200 гр. сирене или 1-2 кофички кисело мляко, допълни той.

Целенасочената превенция, започната в по-млада възраст, може да даде много добър резултат. Трите прости стъпки могат да намалят с 15-20 на сто сърдечносъдовите заболявания и с 20-30 на сто някои от формите на карциноми, увери д-р Пламен Попиванов.

Прегледи за риска от остеопороза се извършват в момента в 60 центъра в цялата страна срещу минималната такса от 5 лв. Досега в тях са обхванати 197 населени места и над 10 хил. души. Резултатите до момента показват, че при всеки четвърти има риск от развиване на болестта.

zdrave.net