За реимбурсация на ваксината срещу HPV настояват експерти и пациентиОпределящ фактор при вземането на решение “за” или “против” ваксинирането си остава лекарският съвет, сочат данни от проучване.

Българските жени не са добре информирани по прблемите на рака на маточната шийка, нямат достатъчно познания за причинителя на болестта – човешкия папиломен вирус, и като цяло подценяват профилактиката на заболяването. Това са основните изводи от първото за страната ни представително социологическо проучване, зъвършило в края на май. Те бяха оповестени на семинар за журналисти, който се проведе през уикенда във Велинград. Едва 10% от анкетираните жени са заявили, че преценяват собствените си познания за болестта като много добри, посочиха социолози от екипа, осъществил изследването. То е обхванало 696 жени от областните градове - майки с дъщери на възраст между 10 и 15 години.

Над 80% от анкетираните са изразили становище, че ваксината срещу HPV трябва да бъде реимбурсирана от здравната каса. Според екипа, осъществил проучването, вече се забелязва тенденция за позитивиране на нагласите на  жените към ваксинирането като най-ефективна профилактична мярка – 60% от участвалите в анкетата майки са заявили, че ще ваксинират дъщерите си, ако ваксината  се реимбурсира от касата, а 59,3% са декларирали намерение да се ваксинират самите те, ако реумбурсацията стане факт. Водещ фактор при вземането на решение “за” или “против” ваксинирането обаче си остава лекарският съвет – преобладаващата част от анкетираните са заявили, че определящо за решението им ще бъде мнението на техния лекар. В тази връзка експерти по фармакоикономика и репродуктивно здраве, социолози и представители на пациентски организации препоръчаха да се търсят подходи за по-ефективна връзка между лекари и пациенти в борбата срещу заболяването.

Статистиката сочи, че у нас всяка година се регистрират между 1100 и 1200 новозоболели от цервикален рак, между  340 и 360 са починалите с тази диагноза. Ракът на маточната шийка е вторият по разпространение злокачествен тумор сред жените след рака на гърдата.

www.zdrave.net