Забранят ли билките, правят партия"ЕС забранява билките! Подпиши се срещу безумството!"

Такива лозунги обикалят интернет и хвърлят в смут билкари, лекуващи се с фитотерапия, природозащитници и патриоти. Причината е,че според евродиректива от 1 май 2011 г. всички нелицензирани билкови лекарства ще се изземат, а разпространителите им подлежат на глоби и съдебна отговорност. За да премине успешно едно билково лекарство клиничните тестове и процедури, са нужни месеци, дори години, и около 200 000 лева, твърдят билкарите.


На тези условия сега отговаряли само големите предприятия. Затова и повече от 130 000 европейци са се подписали за забрана на забраната. Те смятат, че фармацевтичните компании искат да унищожат природната конкуренция "Забранят ли ми билките, ще продължа да правя това, което съм правил -заяви Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите у нас. - Ще събера хората, на които фитотерапията е помогнала, и ще-направя партия".


От агенцията по лекарствата донякъде успокоиха страстите с обяснението, че новият ред засяга само промишлено произвеждащите се билкови лекарства - автоматизирано и в огромни количества.


Една билкова аптека приготвя дневно сто, двеста или петстотин извлека, тинктури или чайове. Този лимит е достатъчен за нуждите на пациентите и ако не го променят, нас ни устройва, коментира Елмазов.


Повечето билкари и пациенти обаче остават подозрителни към обясненията на здравните чиновници. Юлиан Димитров, внук на легендарния лечител с билката бабини зъби Борис Николов, призовава към обединение на всички пациенти, спасени от болни бъбреци, шипове, хипертонии, дископатии, висок холестерол. Готов е да прати препарата на дядо сиборалин, на европейски тестове и е убеден, че ще ги издържи. Лицензирането за него обаче било обидно.
Онлайн защитниците на билковите препарати са още по-агресивни.


"Тия ни взеха за занзибарци без мозък", "Да спрем да плащаме и здравни осигуровки, пък да видиме тогава", "Следва директива колко да ядем и спим", бълват възмутени, убедени, че след месец лайката, кантарионът и мащерката ще изчезнат от пазара.


Понавлезли в темата успокояват, че параноята е излишна, не става дума за растенията, а за билковите лекарства. Остава смущението от текста в евродирективата, според който растителен лекарствен продукт е лекарство, състоящо се от едно или няколко растителни вещества или растителни препарати. Под "растително вещество" обаче се разбира съвкупност от цели растения, части от тях или отрязани рас

тения, водорасли, гъби, лишеи, предимно в непреработено състояние, изсушени или пресни.
По тази логика сушената мащерка, която е растително вещество, съответно е и растителен лекарствен продукт. А това подлежи на лицензиране и проверки от здравните власти според директивата.


Изчезването на билковите продукти от пазара ще свие производството им и така ЕС сам ще закрие билковите насаждения, създадени с пари от еврофондовете, уточнява Емил Елмазов. Билкарите се нуждаели от поощрения и здравното министерство трябвало да преосмисли отношението си към алтернативната медицина.


Притесненията в ЕС за билките започват през 1990 г. Опити с китайската билка аристолохия увреждат бъбреците на 135 от участвалите 15 000 доброволци. Но е дискусионно дали е виновна билката.


Спор за регистрацията върви и в ЕС. Повече от 17 страни още не са спазили новия ред за лицензиране на фитолекарствата. За последните 10 г. там са регистрирани 200 билкови медикамента, което е едва 1% от реално съществуващите на пазара.


***
В Европа заплашват със съд


Европейските ограничения за лекарствата на билкова основа трудно могат да се приложат справедливо и вероятно ще се стигне до съд, предупредиха производители на билкови лекарства, цитирани от EurActiv.


Ще оспорим директивата във Върховния съд в Лондон, защото е непрозрачна и дискриминационна, предупреди д-р Робърт Веркерк, представител на британските природолечители. След това вероятно делото щяло да се прехвърли до Европейския съд в Люксембург.


Всяка страна от ЕС имала различна нагласа към новия документ. Чехия и Холандия възнамерявали да прилагат либерално директивата и да разглеждат билковите продукти като хранителни добавки, с което да избегнат регулациите. Великобритания и Белгия щели да бъдат по-строги и да забранят значителен брой нерегистрирани продукти. Във франция съпротивата е голяма и дори бил създаден специален колектив за защита на природната медицина. Според неговите представители всяка страна интерпретира различно документа, а природните продукти, които съществуват от векове и не са опасни, се обвързват с някакви административни санкции. Няма да допуснем измислени ограничения, ще защитим правото да се лекуваме както досега, твърдят лечителите.

Източник: в. "24 часа"