Самоосигуряващите се ще могат да плащат с предимство здравните си вноски и след въвеждането на обща сметка за всички задължения към държавата. Целта е да не им се прекъсват здравните права, ако те не могат да платят наведнъж всичките си дългове. Този ред бе приет вчера от парламента с първото четене на промените в Закона за ДДС. Предлага се да се намали наказателната лихва за непогасени в срок осигурителни вноски. Сега тази лихва е 20% плюс основния лихвен процент (ОЛП). От следващата година ще се изравни с лихвата за просрочени данъци, която е 10% плюс ОЛП. Занапред фирмите, чиито нетни приходи от продажби за предходната година не превишават 300 000 лв., няма да внасят авансово корпоративен данък. За приходи от 300 000 до 3 млн. лв. ще се правят тримесечни авансови вноски, а за приходи над 3 000 000 лв. - месечни.Здравни вноски

Депутатите отхвърлиха 3 законопроекта на опозицията за промени в ДДС, с които се предлагаше да отпадне ДДС върху дарителските есемеси. По-късно в кулоарите на парламента финансовият зам.-министър Владислав Горанов уточни, че още през август Симеон Дянков даде указания за прилагане на Закона за ДДС. който никога, по думите му, не е предвиждал да се облагат с налог паричните дарения от есемеси.

Текст под снимка: Финансовият зам.-министър Владислав Горанов увери, че лихвите по безсрочните влогове, към които са и детските, няма да бъдат облагани. Хората със срочни депозити няма да подават данъчни декларации, каза шефката на бюджетната комисия Менда Стояно.