Кирил Ананиев не прие оставката на директора на Агенцията по трансплантации Марияна Симеонова, тъй като проблемите не трябва да се заобикалят, а да се намира решение за тях. Това съобщи зам.-здравният министър Жени Начева на среща с представителите на пациентските организации, отишли днес пред МЗ в нейна подкрепа.

Тя информира още, че здравният министър е възложил на Симеонова спешно да подготви концепция за развитието на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), като посочи най-тежките проблеми и предложи конкретни срокове за тяхното решаване. Днес парламентът възложи на Кирил Ананиев до края на септември да представи концепция за развитие на здравното осигуряване и секторните реформи в системата

Миналата седмица стана известно, че Марияна Симеонова е подала заявление за напускане, но ѝ предстои още един разговор с министъра на здравеопазването. Пациентски организации обаче настояват тя да остане, "защото с работата си повишава доверието в донорството и постига успехи чрез мрежата от кооридинатори по донорство".

Преговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, са в напреднала фаза и се очаква до месец да има сключен договор между клиниката в България и тази в Германия. Има нова процедура за сключване на договор с клиники, които са в държави-членки на Евротрансплант, като стъпките са следните: първо трябва да бъде подадено заявление от болница в България, че желае да сключи договор с някоя от болниците в тези държави, като този договор е и за обучение на наши трансплантационни екипи. Всичко това е направено. Получен е отговор от две европейски клиники, които биха желали да бъдат договорен партньор на българското лечебно заведение. В момента се очаква единствено подписване на договора, за да могат българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да получат необходимото им лечение по линия на Евротрансплант, информира пък д-р Марияна Симеонова.

Тя обясни, че Изпълнителната агенция по трансплантация е очаквала австрийският трансплантационен център, с който доскоро имаше сключено споразумение за трансплантация на българи, да изяви желание за продължаване на споразумението, но за съжаление от АКН – Виена не са проявили такъв интерес.