Аспиринът спира рака | Аспиринът може да се окаже много по-мощно оръжие за защита на здравето, отколкото се е смятало досега, след като екип от международни учени откри как масово използваният медикамент  спира рака, пише в. „Дейли експрес" позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс".

 

В изследване, определено като „пробив", специалисти от университетите на Дънди (Великобритания), „Макмастър" (Канада) и на Мелбърн (Австралия) са открили как ключовата съставка в скромното болкоуспокояващо лекарство предпазва от ракови заболявания.

Очаква се откритието да залегне в разработването на по-мощни лекарства за борба с рака, които нямат потенциално опасните странични ефекти на аспирина.

Милиони хора приемат всекидневно ниски дози аспирин, за да се предпазват от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Авторите на настоящото проучване обаче са открили, че активното вещество в аспирина, известно като салицилат, може да се окаже неочаквано мощно оръжие в борбата срещу рака.


Още по темата Бьорингер Ингелхайм получи одобрение за разширен времеви прозорец до 4.5 часа за лечение с Actilyse® при остър исхемичен инсулт в повечето държави на Европейския СъюзНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиБолкоуспокояващо увеличава риска от инфаркт и инсулт с 40%РакНар„Все повече се убеждаваме в силата на аспирина като превантивно средство срещу раковите заболявания. Следващата ни цел ще бъде да установим как лекарството влияе върху клетките и да изясним потенциалните рискове", казва д-р Сафия Данови от британската организация „Cancer ResearcUK".

 

Предишни изследвания също са показали, че хората, които приемат аспирин всеки ден, са изложени на понижен риск от развитието на рак . Лекарите обаче не препоръчват масовата употреба на лекарството заради страничните му ефекти, сред които повишена опасност от стомашно кървене. Ако обаче бъдат разработените медикаменти със силата на аспирина, но без неговите странични ефекти, случаите на рак  могат да бъдат ограничени, обясняват специалистите.

Авторите на проучването са установили още, че други лекарства от групата на аспирина, като например салсалат, могат да осигурят защитен ефект срещу рака без странични ефекти.

Салсалатът облекчава болката и възпаленията, причинени от ревматоиден артрит и остеоартрит, и често се препоръчва от лекарите като алтернатива на противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен.

Изследователите от Великобритания, Канада и Австралия са открили, че активното вещество в аспирина - салицилат, активира специфичен ензим, известен като АМРК. Ензимът участва в растежа и метаболизма на клетките.

Оказва се, че АМРК се активира от салицилата, но не и от самия аспирин, което означава, че активното вещество, а не лекарството е отговорно за позитивните ефекти. Салицилатът или салицилова киселина е естествен продукт, произвеждан от растенията. Под формата на кора от върба се използва като билков лек от праисторически времена. Професор Греъм Харди от университета на Дънди е открил, че салицилатьт активира ензима АМРК, който самият той е описал през 80-те години на миналия век.

Аспиринът оказва редица благоприятни ефекти, но въпреки че се използва от хората над 100 години, все още остава неясно на какво се дължат те. Необходими са повече проучвания, но от настоящето изследване става ясно, че някои от тези благоприятни ефекти се постигат с посредничеството на ензима АМРК", казва Харди. 

в. Земя