лекарство AZD2171, рак, тумор, лечение
Лекарство намалява обема на
злокачествения мозъчен ту
мор

Лечение, което прекъсва захранването на мозъчните тумори с кръв,е показало положителни резултати по време на клинични експерименти в САЩ, съобщи Би Би Си. Американски лекари обаче заявиха, че все още не е ясно дали лекарството AZD2171 ще удължи живота на пациенти, засегнати от някои от най-смъртоносните видове рак. Изследването е обхванало16 пациенти, засегнати от глиобластом (злокачествен тумор в Мозъка) в болница в Масачузетс. При осем от тях раковото образувание намаляло с 50 и повече на сто след лечението. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Cancer Cell.   

Лекарството действа, като се намесва в усилията на тумора да си осигури достатъчно кръв, докато нараства. За тази цел туморът създава нови кръвоносни съдове около себе си. Ако не са снабдени с достатъчно кръв и кислород, частите му не могат да нарастват и е възможно да загинат.

Всички участници били засегнати от глиобластом, който отново се появил въпреки прекараната хирургическа операция, радио- и химиотерапията. Пациентите с рецидив на болестта отчаяно се нуждаят от нови алтернативни терапии, заяви главният автор на

изследването д-р Трейси Бачълър. По-малко от месец след първата доза от лекарството раковите образувания у повечето пациенти започнали да намаляват с 25 и повече на сто при три четвърти от пациентите и с най-малко 50 на сто при половината от тях.

Традиционната химиотерапия след лечение с въпросния медикамент може да е по-ефикасна, смятат изследователите. Те обаче предупреждават, че става дума само за предварителни резултати от изследване.