Стартира национална и европейска информационна кампания за хепатит „Разпознай го. Пребори го!“

В 7 града в страната ще се проведат безплатни изследвания за хепатит В и С.

На 30 май 2013 г. (четвъртък) от 12:00 ч.в Пресклуб БТА се проведе пресконференция във връзка със старта на информационна кампания за хепатит – „Разпознай го. Пребори го!“.

В пресконференцията взеха участие:

·         Проф. д-р Красимир Антонов, началник отделение „Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация” в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” – София и член на работна група за създаване на Национален план за борба с вирусните хепатити в България

·         Д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на НСБХ „Хепасист” и изпълнителен директор на Европейската асоциация по чернодробни заболявания (ELPA)

 

По време на събитието беше представена актуална информация за заболеваемостта от хепатит у нас, както и за създаването и етапа на развитие на Националния план за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в Р България. Този план прави България едва третата държава в Европейския съюз и първата в Източна Европа с официална национална стратегия за противопоставяне на заболяването.

 

В рамките на кампанията се предвижда и реализирането на следните публични безплатни изследвания за хепатит В и С, както и безплатни консултации на всички желаещи,както следва:

 

Ø  Благоевград           31/05/2013        (петък)

Ø  София*                   8-9/06/2013       (събота и неделя)

Ø  Кърджали               14/06/2013        (петък)

Ø  Стара Загора          28/06/2013        (петък)

Ø  Пловдив                 26/07/2013        (петък)

Ø  Бургас**                 27/07/2013        (събота)

Ø  Варна                     28/07/2013        (неделя)

 

*По време на изложението „Мисия здраве” – градинката пред НДК. В двата дни, освен за хепатит Bи C, ще бъдат провеждани и изследвания за ХИВ/СПИН.

 

**По време на SpiritofBurgas.

 

По време на скринингите ще бъдат разпространени различни материали – флаери, плакати и информационни книжки. За целите на кампанията ще бъде създаден и информационен видео клип, който ще дава информация за начините за заразяване, симптомите, лечението и превенцията на вирусните хепатити. Клипът ще бъде разпространяван по време на скрининговите акции, в социалните мрежи и каналите за видео споделяне, както и на територията на Метрополитен София.

 

Допълнителна информация:

 

Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря”, които олицетворяват пренебрегването на заболяването и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението към хепатита.

 

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, aракът на черния дроб е почти винаги фатален. 500 млн. души по света са засегнати от хепатит, като само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. 

Хепатит професор Антонов

Хепатит кампания

Лого на кампанията за Хепатит