Останете здрави в сезона на настинките и гриповетеЕсента е красив и коварен със своето непостоянство сезон. Голямата разлика в тепмературите на обяд и привечер например, често довежда до настинка, която от своя страна почти неотменно преминава в разболяване от грип. Да се пазим от настинката е първата мярка в устояването на „навалицата“ от вируси бактерии навсякъде около нас.

Силният имунитет е в състояние да се пребори с почти всички вируси, с които се налага да влизате в контакт в офиса или вкъщи. Затова и всички усилия трябва да са насочени към неговото укрепване.

Храната е един от основните градивни материали на доброто здраве и имунитет. Макар и разнообразието от здравословни храни през есента да не е голямо, не трябва да пренебрегваме сезонните плодове и зеленчуци.

Брюкселското зеле е безценно с високата си хранителна стойност и изобилие от важни витамини като А, Б1, Б2, Б6, Ц, Е и К, и минерали като фолиева киселина, калий, манган, фосфор, желязо, магнезий, калций, мед и омега-3 мастни киселини.


Още по темата Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияРибеното масло потиска болките, причинени от артритКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПтичи грипЛечебен исоп Зеленият фасул може да се използва за супи, задушени ястия и салати, а също и да се консумира в суров вид. Фасулът е чудесен източник на витамин К, който може да подобри състояние на костите и съдържа множество противовъзпалителни вещества, които са полезни при състояния като остеоартрит, астма и ревматоиден артрит. Зеленият фасул допринася и за здравето на сърцето, намалява риска от рак на дебелото черво, подобрява паметта, състоянието на кожата и имунната система.

Да не забравяме и изключителните броколи, на които се приписват едва ли не магически сили. Освен изявените си противоракови свойства броколите могат да предотвратят катарактата, сърдечно-съдовите заболявания и да заздравят костите. Намалявт и риска от язва и родилни дефекти. Могат да се включат в голямо разнообразие от ястия и да бъдат освен полезни и много вкусни.

Можем да заменим и обикновения картоф със сладък картоф, който е по-богат на антиоксиданти и предпазва от диабет и емфизема.

Разбира се, добрата диета сама по себе си не е достатъчна, за да ни поддържа здрави в студените кихащи и кашлящи дни. Спокойствието и добрият сън са не по-малко важни за здравето и защитата на организма от болести. Прекомерният стрес по знайни и незнайни пътища отслабва съпротивителните механизми на тялото и го оголва за атаките на вирусите.

Не пренебрегвайте и времето, което трябва да отделите за движение на открито. Чистият въздух, ходенето или спортът навън подобряват настроението, кръвообращението и метаболизма. Ако подходите с цялостна грижа за здравето си, организмът ви може да бъде достатъчно силен и устойчив дори на агресивните външни фактори. Ние сме снабдени с отлични механизми за поддържане на добро здраве, но неестетвените храни и животът в разрив с природните закони отслабват съпротивителните ни сили и така без да си даваме сметка „овластяваме“ болестите.