БЕЗСПОРНО една от най-великите победи на медицината е откриването на витамините. Хилядолетия наред хората са страдали от най-различни болести, дължащи се на тяхната липса - такива като скорбут, бери-бери, рахит, злокачествено малокръвие и пр. Благодарение на откритията в масовото производство на синтетични витамини, тези заболявания вече са победени.

Заедно с това обаче широко разпространение получи мнението, че витамините са съвършено безвредни. Проблемът е особено актуален днес, когато неконтролируемо по вестници и телевизии се роят примамливи реклами на хранителни добавки с витамини и на витаминни комбинации за деца и възрастни, които гарантират здраве , щастие и каквото друго си пожелаете. Затова често може да се видят майки да тъпчат рожбите си като с бонбонки с най-разнообразни модификационни форми на витамини.ВитаминитеНо научните изследвания категорично доказват, че злоупотребата с тях съвсем не минава безнаказано.

 

Известно е например, че срещу рахита у децата и срещу остеопорозата при възрастните се препоръчва приема на витамин Д. Неговото предназначение е да поддържа правилното съотношение между калция и фосфора в костната система на човека. Приемането на предписаната от лекарите доза витамин Д възстановява нарушеното равновесие в костната система и тя заяква. Ако обаче витамин Д продължава да се взима в излишни за организма количества, ефектът вече ще е обратен калцият започва да се извлича от костите и те наново ще започнат да се размекват. Има и още по-лошо последствие - излишният калций се натрупва в другите органи на организма като сърдечния мускул, бъбреците, по стените на кръвоносните съдове и др. Ако не се спре навреме едно такова „лечение" с витамин Д, то може да се стигне до тежки и необратими последици в организма, до калциране на жизнено важни органи и т. н.

Витамин С има широк спектър на действие. Преди всичко той е биокатализатор на обменните процеси в организма. От него зависи дейността на почти всички ферменти. Без него не могат да действат и детоксикиращите ензими в черния дроб. Лекарите с пълно основание предписват по-високи дози витамин С при инфекциозни заболявания като грип да речем, тъй като рязкото увеличение на неговото количество води до засилване на защитните сили.

Продължителната му употреба обаче води до неприятни усещания като повишена раздразнителност, безсъние, сърцебиене, нарушения в храненето на сърдечния мускул и пр. Напоследък в медицинската литература се описват наблюдения, които свидетелстват, че големите количества витамин С могат да предизвикат у отделни хора бъбречни увреждания (за сметка на образуващата се при разграждането на витамина оксалова киселина). Понякога бива поразена и-задстомашната жлеза, в резултат на което се потиска отделянето на хормона инсулин. По тази причина Световната здравна организация препоръчва строг контрол при приемането на витамин С.

Твърде противоречиво, не само у нас, но и в други страни, е поставен въпросът за широкото приложение на витамин В12. Той наистина е много ефикасно лекарство срещу пернициозната анемия, която само допреди няколко десетилетия бе смъртоносно заболяване. Освен това, витаминът оказва благоприятно въздействие върху функцията на черния дроб, нервната система, храносмилателните и половите органи и кожата. В последно време той се превърна в много „модерно лекарство". Но не бива да се забравя, че може да предизвика алергични реакции, особено при съчетаването му с витамин В1.

Ретинолът (витамин А) пък може да предизвика остри отравяния. Такива случаи нерядко се срещат сред китоловците и жителите на полярните области, които често употребяват за храна големи количества черен дроб от китове и бели мечки. Един такъв продукт съдържа 27 000 единици от този витамин. Интоксикирането се проявява със силно главоболие, световъртеж и повръщане. Наблюдават се и нарушения в психиката.

Интересно е да се отбележи, че у децата острото отравяне с витамин А протича по друг начин - с рязко повишаване на температурата, сънливост и упорито повръщане, а хроничното отравяне при тях се характеризира с раздразнителност, загуба на апетит, окапване на косата, понякога и с нарушения в походката. При децата такова натравяне може да се получи следствие неконтролираното приемане на витамина било под формата на рибено масло, било във вид на модерните хранителни добавки или фантастично действащи витаминни комбинации и пр.

Всички тези опасности лесно може да се избегнат, ако взимането на витамините става под контрола на лекаря.