Атеросклероза. Лечение и симптоми

Атеросклероза – Описание

Атеросклероза – Причини за възникване

Атеросклероза - формиране на атеросклеротичните плаки

Атеросклероза – рискови фактори

Атеросклероза – Диагноза

Атеросклероза – Лечение

Атеросклероза – Алтернативно лечение


Още по темата ГлогЛютива тлъстигаЛенено масло и здраветоКак да облекчим гастритаНуждае ли се младежката кожа от специални грижи? Атеросклероза – Профилактика

Атеросклероза – Описание

Артериите са кръвоносни съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества от сърцето до останалата част на тялото. Здравите артерии са гъвкави и еластични. С времето обаче, прекаленото налягане в артериите води до задебеляване на стената им, те стават твърди и нееластични. Това може да затрудни кръвоснабдяването на органите и тъканите. Задебеляването на стените на артериите се дължи на отлагане на холестерол и мастни киселини в стените им под формата на плаки. Тези плаки могат да се разпаднат и да образуват ембол, който придвижвайки се по хода на съдовете може да предизвика запушването им.

Въпреки че атеросклерозата се счита често за сърдечен проблем, тя може да се наблюдава в артериите навсякъде по тялото. Тя се свързва с възникването на редица сериозни и социално-значими заболявания като инфаркт, инсулт, хронична исхемична болест на крайниците (ХАНК) и други. В същото време тя е състояние, което може да се предотврати и до известна степен да се поддаде на лечение.

 

Атеросклероза – Причини за възникване

Атеросклерозата е бавно, прогресиращо заболяване, което започва още в ранна възраст. Въпреки, че причината за възникването на състоянието не е изяснена, атеросклерозата най-вероятно започва с увреждане на вътрешния слой на артерията. Увреждането може да се причини от високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене, диабет.
След увреждане на вътрешния слой на артерията, кръвни клетки и други частици се отлагат и натрупват върху нараненото място. След известно време върху същото място се натрупват и мастни отлагания от холестерол и клетъчни отломки, които водят до стесняване и втвърдяване на кръвоносния съд. Така органите и тъканите, които се кръвоснабдяват от засегнатите съдове, не получават достатъчно кислород, за да функционират нормално.

 

Атеросклероза – формиране на атеросклеротичните плаки

Образуването на атеросклеротични (атероматозни) плаки е продължителен процес, който може да се сведе до пет последователни стъпки:

1. Отлагане на липопротеини с ниска плътност (LDL) под най-вътрешния слой на стената на артериите. LDL са известни като т.нар. „лош холестерол”, за разлика от „добрия холестерол” – HDL.
2.  Следващата стъпка включва окисляване на LDL молекулите;
3. В стената на артериите се натрупват макрофаги – клетки, които имат способността да „изяждат” чужди и вредни за организма частици и бактерии;
4. Следва поглъщане на лошия холестерол от макрофагите, при което те се превръщат в т. нар. пенести клетки;
5.  Процесът на формиране на плаката завършва с нейното стабилизиране, което се осъществява чрез оформяне на фиброзна шапка, съдържаща гладкомускулни клетки.

Атеросклероза – рискови фактори

Редица анатомични, физиологични и поведенчески фактори се свързват с повишен риск за възникване на атеросклероза. Някои от тях са вродени, други придобити; някои се поддават на повлияване, а други – не. Рискови фактори за атеросклероза са:


•    Диабет/нарушен глюкозен толеранс;
•    Дислипопротеинемия;
•    Тютюнопушене;
•    Хипертония;
•    Повишени нива на С-реактивен протеин;
•    Напреднала възраст;
•    Мъжки пол;
•    Генетични дефекти – фамилна хиперхолестеролемия;
•    Наследственост – роднини от първа линия, прекарали инсулт, инфаркт.

 

Атеросклероза – Усложнения

Усложненията при атеросклероза зависят от локализацията на запушената артерия.

• Засягане на коронарните артерии – засягането на съдовете кръвоснабдяващи сърцето води до развитие на коронарна болест на сърцето, която може да се изяви като стенокардия, инфаркт на миокарда или сърдечна недостатъчност.

• Засягане на каротидните артерии – когато атеросклерозата засегне съдовете кръвоснабдяващи мозъка, може да се развие преходно нарушение или инсулт.

• Засягане на периферните съдове – при загане на съдовете на краката или ръцете, се намалява тяхната чувствителност към студено и топло, а в тежки случаи може да се стигне до гангрена.

• Аневризми – друго усложнение при атеросклероза са аневризмите. Те представляват издуване на стената на артерия и могат да се получат навсякъде в тялото. Повечето аневризми не предизвикват симптоми, но при руптура (разкъсване) могат да предизвикат животозастрашаващо кървене и бърз фатален изход. В разширението може да се образува тромб, който при откъсването си се разпространява с кръвния ток и предизвиква запушване.

 

Атеросклероза – Диагноза

   • Физикално изследване
При преглед лекарят може да установи отслабнал или липсващ пулс под стеснената част на артерията; намалено кръвно налягане в съответния крайник; шум върху артерията, доловим със слушалка; наличие на пулсираща подутина в корема или зад коляното (при наличие на аневризма); наличие на бавно зарастващи рани в областта на засегнатите крайници.

   • Лабораторни изследвания
Освен стандартната пълна кръвна картина, се изследват биохимични показатели – общ холестерол и отделните фракции – LDL (лош холестерол) и HDL (добър холестерол), триглицериди, кръвна захар.

   • Доплер - ехография
С нея могат да се визуализират стесненията и да се измери кръвното налягане в кръвоносните съдове на крайниците.

   • ЕКГ и стрес-тест
Регистрира електрическите сигнали от сърцето. Дава информация за прекарани в миналото сърдечни инциденти. Може да се направи и изследване по време на физическа активност – на велоергометър или бягаща пътека. Освен ЕКГ, по време на стрес-теста се проследява кръвното налягане, пулсът и дишането.

   • Ангиография
Това е инвазивно изследване, при което в периферна артерия (най-често на крака) се инжектира контрастно вещество, което с кръвния ток достига до артериите на сърцето. С помощта на рентгенови лъчи се проследява контрастът в кръвоносните съдове и се установява наличието и нивото на запушване на артерията.

   • Други образни изследвания
За визуализиране на стеснения по хода на кръвоносните съдове могат да се приложат компютърна томография, както и магнитнорезонансна ангиография.

 

Атеросклероза – Лечение

Често най-доброто лечение на атеросклероза са промените в начина на живот, като здравословно хранене и редовна физическа активност. Но в някои случаи се налага прилагане на лекарствени средства или хирургически процедури.
Различни лекарства могат да забавят или дори да спрат ефектите на атеросклероза. Най-често прилаганите в практиката са следните групи лекарства:

Понижаващи холестерола медикаменти – намаляват „лошия” холестерол и повлияват благоприятно „добрия”. Те могат да забавят и дори да спрат отлагането на плаки по съдовете. Към тази група се отнасят статините и фибратите, като последните имат по-силен ефект върху триглицеридите.

Антиагреганти – пречат на слепването на тромбоцитите един към друг и възпрепятстват образуването на тромби.

Бета-блокери – те намаляват сърдечната честота и понижават кръвното налягане, като по този начин намаляват натоварването на сърцето и облекчават гръдната болка.

АСЕ – инхибитори – също понижават клъвното налягане, а също така намаляват риска от реинфаркти.

Диуретици – намаляват задръжката на течности в организма и по този начин понижават кръвното налягане, което е един от рисковите фактори за атеросклероза.
Понякога състоянието на пациента налага предприемане на по-сериозно лечение, каквото е оперативното.

Ангиопластика и стентиране – най-често се прилага в областта на коронарните артерии. Прониква се в артерията и с помощта на катетър се поставя стент (тръбичка), която поддържа кръвоносния съд проходим.

Ендартеректомия – представлява хирургично отстраняване на плаката от вътрешността на артерията.

Байпас – използва се кръвоносен съд от друга част на тялото или изкуствено създаден кръвоносен съд, по който кръвта се придвижва заобикаляйки запушеното място на артерията.

 

Атеросклероза – Алтернативно лечение

Счита се, че някои храни и хранителни добавки имат способността да понижават холестерола и кръвното налягане – два основни рискови фактори за развитие на атеросклероза. Прилагат се алфа-линоленова киселина, артишок, чесън, омега-3-мастни киселини, коензим Q10, овесени трици, ечемик и други. Въпреки че не са лекарствени средства, добре е приемът им да става след одобрение от лекар.


Към алтернативното лечение могат да се отнесат и йогата, както и други релаксиращи техники, които оказват благоприятно влияние върху кръвното налягане.

 

Атеросклероза – Профилактика

Профилактиката включва основно създаване на здравословен начин на живот – спиране на тютюнопушенето; редовни физически упражнения; здравословно хранене с избягване на храни, богати на наситени мазнини и холестерол; поддържане на оптимално за възрастта и ръста тегло.