Целулит

Целулит – Описание

Целулит – Причини

Целулит – Лечение

Целулит – Профилактика


Целулит – Описание

Най-често понятието целулит се използва за описание на вълнообразния изглед на кожата, причинен от отлагане на мазнини точно под нея. Обикновено се появява в областта на бедрата, корема и ханша, най-често във възрастта след пубертета. Състоянието може да се класифицира в три стадия. При първия няма изявени симптоми, но при микроскопско изследване на клетки от засегнатите зони, се откриват анатомични промени. Във следващия стадий освен наличните промени в първи стадий, кожата е по-бледа, с понижена температура и намалена еластичност. В трети стадий кожата е видимо по-груба, с вид на портокалова кора. Целулит се наблюдава както при мъже, така и при жени, но е по-чест при жените. Това се дължи най-вече на повишената склонност към отлагане на мазнини по определен начин.

Целулит – Причини


Още по темата ЛимонЦелулит - причини за появяването му и методи за лечение на портокаловата кожаЛипосукциите вече са демоде5 начина как да се преборим с целулитаКак да се справим с целулита
Причините за възникване на целулит не са напълно изяснени. Съществуват няколко теории:

Хормонални фактори – играят важна роля в развитието на целулит. За участници в процеса на образуване на целулит се считат естроген, инсулин, норадреналин, тиреоидни хормони и пролактин.

Генетични фактори – за развитието на целулит се изискват някои гени. Тези гени кодират характеристики на индивида, които предразполагат за образуване на портокаловата кожа – пол, раса, забавен метаболизъм, отлагане на подкожни мазнини, недостатъчност на циркулацията на кръвта.

Диетични фактори – хора, които консумират прекалено много мазнини, въглехидрати или сол, както и малки количества фибри, по-често страдат от целулит и той е в по-тежка форма.

Фактори, свързани с начина наживотцелулит се среща по-често при хора, които пушат, водят заседнал начин на живот, работят дълго време седнали или прави.

Облекло – използването на прекалено стегнато бельо, нарушава циркулацията на кръвта и може да допринесе за поява на целулит.

Целулит – Лечение

Наличието на целулит е особено неприятно, особено за жените. Широко се рекламират различни методи на лечение, от промени в диетата до антицелулитни кремове и механична терапия. Някои от тези методи са:

 • Метилксантини – това са група химични вещества, които включват аминофилин, кофеин и теофилин. Те присъстват в състава на редица антицелулитни кремове, тъй като се счита, че притежават способността да разбиват мастните отлагания. Въпреки това обаче, кремовете не могат да доставят достатъчна концентрация метилксантини за времето, необходимо за значително разрушаване на мастните отлагания. Изследванията показват известна редукция в обиколката на бедрата, но не и значителна загуба на целулит.
   
 • Хранителни добавки – в състава им най-често влизат екстракти от гинко билоба, детелина, флавоноиди от гроздови семки, водорасли, масло от вечерна иглика, рибено масло, соев лецитин. Производителите на тези добавки твърдят, че те имат позитивни ефекти върху тялото, като ускоряване на метаболизма, подобряване на циркулацията, предпазване от клетъчно увреждане и разграждане на мазнини. Ефектът от тях обаче, трудно може да се докаже. Факторите като метаболизъм, циркулация и клетъчно увреждане трудно могат да се измерват и да се докаже тяхното благоприятно повлияване.
   
 • Терапия с масаж – въведени са няколко уреда, които масажират, засегнатите от целулит зони. Тези уреди използват търкалящи се цилиндри, които защипват кожни участъци, други извършват засмукване, изтегляне и изцеждане на засегнатата кожа. Най-известният уред е Endermologie.Тези методи на лечение обикновено са скъпи, продължават около 30-45 минути и обикновено са необходими 10 до 12 сеанса, за да има видим резултат. Според някои изследователи, видът на кожата се подобрява не защото се разбиват мастните отлагания, а защото се извършва преразпределение на подкожната мазнина. Това означава, че ако не се поддържа с последващи сеанси, целулитът може да се върне отново.
   
 • Лазерна терапия и фототерапия – за употреба са одобрени две устройства за фототерапия, които комбинират засмукване или масаж с фототерапия, за временно намаляване на целулита. TriActive е терапия, която комбинира лазерно лечение със засмукване, докато VelaSmoothе лечение, което съчетава лазер и масаж. И двата вида лечение изискват многобройни сеанси за поява на резултат, последвани от поддържащи такива, които да не позволят връщането на целулита. Терапията, съчетаваща лазер с масаж е дори по-скъпа от самостоятелното прилагане на масаж. Цялата програма може да достигне хиляди долари.
   
 • Мезотерапия – това е терапия, която представлява инжектиране на лекарства и други субстанции директно в засегнатите зони. Често се прилагат лекарства, които са одобрени, но за различно приложение. Прилагат се също витамини и билки под формата на коктейли за инжектиране. Прилагат се многобройни инжекции в няколко, често над десет сеанса. Въпреки,че този метод се прилага и от някои клиницисти, тя се счита за рискована и с недоказан благоприятен върху целулит ефект.
   
 • Колагеназа – това е естествен за тялото ензим, който разгражда колагена – съставна част на съединителната тъкан. Малко проучване върху десет жени е показало, че инжекциите с този ензим може да имат полза върху целулита. Дългосрочните ефекти от тези инжекции не са установени, както и продължителността на ефекта, ако има такъв. Терапията с колагеназа е все още в етап на проучване и предстои да се установи дали е възможен метод за лечение на целулит.
   
 • Антицелулитни диети – специални диети се рекламират като насочени към редуциране на целулита. Те се основават на твърдението, че комбинацията от някои храни може да намали възпалението и да подобри циркулацията в засегнатите зони и така да намали целулита. Прилагането на здравословни диети могат да намалят задръжката на течности и да подобрят здравословното състояние и вида на кожата като цяло.
   
 • Терапия с увиване – в много салони се предлагат билкови или други видове увивания като терапия на целулит. Те намаляват задръжката на течности и подобряват цялостния вид на кожата. Тези ефекти обаче са временни и не е възможно да се детоксикира тялото само с използването на билкови и други увивания на тялото.
   
 • Липосукция – тя също не е подходящ метод за премахване на целулит. При този метод се изсмукват мазнините под кожата. В някои случаи може да се влоши състоянието на кожата и целулитът да стане още по-забележим.

Целулит – Профилактика

Състоянието на кожата може да се подобри със здравословен начин на живот. Това включва консумиране на плодове и зеленчуци и храни, богати на фибри; редовни физически упражнения – йога, джогинг; поддържане на здравословно тегло и избягване на стреса. Избягването на тесни дрехи позволява нормална цирукулация на кръвта и подобрява вида на кожата.