Кръв в уринатаКръв в урината, Хематурия – Описание

Кръв в урината, Хематурия – Причини

Кръв в урината, Хематурия – Симптоми

Кръв в урината, Хематурия – Симптоми

Кръв в урината, Хематурия – Диагноза

Кръв в урината, Хематурия – Лечение
 

Кръв в урината, Хематурия – Описание

С медицинския термин хематурия се описва наличието на кръв (червени кръвни клетки) в урината. Кръвта в урината не винаги е видима с просто око. Ако количеството червени кръвни клетки, попаднали в урината, е малко, урината може да изглежда нормално. В този случай се говори за микроскопска хематурия, защото кръвните клетки се откриват при микроскопско изследване на пробата урина. Обикновено този тип се открива при рутинно изследване на урина. Когато в урината има по-голямо количество кръв, тя може да изглежда розова, червена или кафеникава (с цвят на чай или кола). Този тип хематурия се нарича макроскопска , защото се вижда с просто око.

Наличието на малко кръв в урината може да бъде нормално, но изисква задължителна преценка и проследяване от лекар. Около 10% от хората имат поне един епизод на хематурия през живота. Появата на кръв в урината може да бъде остро, внезапно или да е хронично и да продължава от дълго време.

Понякога урината може да има цвят, говорещ за хематурия, но при изследването ѝ да не се открият червени кръвни клетки. Тази промяна може да се дължи на лекарства или някои храни. При изследване на урината, тези състояния се различават от истинското заболяване.  

Жените развиват хематурия по-често от мъжете, защото при тях по-често се развиват инфекции на уринарния тракт, а те от своя страна често водят до поява на кръв в урината. Възрастните хора, особено мъжете, по-често страдата от този проблем от по-младите хора, тъй като те приемат лекарства, които дразнят уринарния тракт, а също и поради по-голямата честота на уголемяването на простатата и злокачествените заболявания.

Кръв в урината, Хематурия – Причини


Още по темата Полски хвощПричините за поява на хематурия са разнообразни. Кръв в урината може да се появи при всички състояния, които водят до инфекция, възпаление или травма на уринарния тракт. В повечето случаи наличието на микроскопска хематурия е индикация за увреждане на горните части на отделителната система (бъбреци), докато явна хематурия говори за засягане на долните части (уретери, пикочен мехур или уретра). Все пак има и изключения от това правило.

Най-честата причина за поява на кръв в урината под четиридесет години са камъните в бъбреците и инфекциите на уринарния тракт. Тези състояния могат да причинят заболяванието и при хора над четиридесет години, но в този възрастов период са много чести злокачествените заболявания на бъбреците, пикочния мехур и простатата. Възможно е и едновременно наличие на няколко състояния, предизвикващи появата на кръв в урината. (например злокачествено заболяване и инфекция).

Чести причини за заболяванието са:

 • Бъбречни камъни;
 • Инфекции на отделителната система или гениталиите;
 • Запушване на уретрата от камък, тумор, стриктура (стеснение) или притискане от околните тъкани;
 • Тумол на бъбреците, пикочния мехур или простатата;
 • Гломерулонефрити;
 • Нарушения в кръвосъсирването;
 • Наранявания на органите на отделителната система, например при катастрофи с кола или падане, особено по гръб;
 • Лекарства – антибиотици (рифампин), аналгетици (аспирин), антикоагуланти (варфарин), фенитоин, хинин и други;
 • Доброкачествено уголемяване на простатата;
 • Хронични заболявания като диабет, артериална хипертония, сърповидно-клетъчна анемия;
 • Вирусни инфекции;
 • Възпаление на бъбреците;
 • Физическо натоварване, особено бягане, което води до повтарящи се микроудари на пикочния мехур; Хематурия се наблюдава често при бегачи на дълги разстояния;

Понякога не може да се открие причината за хематурия. Ако са изключени сериозните състояния като злокачествени заболявания на бъбреците и други хронични заболявания, причината обикновено не е сериозна. Вероятно състоянието ще отшуми от само себе си или ще продължи като хронична хематурия. Въпреки това, всяка промяна в състоянието изисква нова консултация с лекар.

Урината може да се оцвети в червено, розово или кафяво, без да е налице кървене от уринарния тракт. Това може да се наблюдава при следните обстоятелства:

 • Консумиране на някои храни – цвекло, боровинки и ревен в големи количества;
 • Оцветители в храните;
 • Лекарства – различни видове лекарства могат да причинят промяна в цвета на урината. Например феназопиридин – болкоуспокояващо, което може да промени цвета на урината в оранжев.
 • Менструалната кръв или вагинално кървене могат да бъдат погрешно взети за хематурия.
 • Заболявания на черния дроб – те могат да доведат да отклонения в цвета на урината.

Кръв в урината, Хематурия – Симптоми

Наличието на кръв в урината само по себе си е симптоми, а не отделно заболяване. Много хора с хематурия нямат други симптоми. В други случаи са налице симптоми, които са свързани с причината за поява на кръв в урината:

Болка в страничната част на корема, в областта на кръста, в ниската част на корема или слабините;

 • Чувство на парене или болка при уриниране;
 • Повишена температура;
 • Гадене или повръщане;
 • Загуба на телесно тегло;
 • Намален апетит.

При наличие на камъни в бъбреците, температурата най-често е нормална. Налице е силна болка, която не се облекчава при определено положение на тялото и пациента непрекъснато се движи, не може да си „намери място” от болка.

При наличие на цистит има често уриниране, съпроводено със силна нужда за уриниране, но с отделяне на оскъдно количество урина. Урината, която се отделя е мътна, поради съдържащата се гной в нея.

Кръв в урината, Хематурия – Диагноза

Независимо дали е налице микроскопка или явна хематурия, прегледа на пациента започва със събиране на определена информация – за давността на проблема, за минали и настоящи заболявания, употреба на лекарства с и без рецепта, както и билки и хранителни добавки, работа в среда с токсични вещества, тютюнопушене, диета, двигателна активност, сексуална активност.

След събирането на тази информация, лекарят пристъпва към обстоен преглед на пациента, който включва основно палпация и перкусия на органите на отделителната система, които са достъпни за изследване (основно бъбреци и пикочен мехур).

Следва извършване на лабораторни тестове на кръв и урина. В амбулаторни условия, изследването на урината може да стане с помощта на специални лентички, които се потапят в пробата с урина. Хартиената лента се оцветява в различни цветове, които дават информация за наличие на кръв, белтък, глюкоза в урината. По-специфично изследване, което се извършва в лабораторни условия е уринният анализ. Пробата с урина се изпраща в лаборатория, където се изследва и под микроскоп за наличие на кръвни клетки и други материали. За изследването се взема сутрешна урина в чист съд, след извършен тоалет на гениталиите. Част от изследваната урина може да се постави в специална среда и да се изследва за бактериален растеж, който говори за наличие на инфекция. Това изследване се нарича урокултура.

Освен лабораторни тестове, за изследване на отделителната система се прилагат и различни образни изследвания – ехография, интравенозна пиелография и компютърна томография (скенер).

Ехографиятаизползва ултразвукови вълни, чрез които могат да се видят вътрешните органи. Поради своята достъпност и безопасност, тя е едно от първите изследвания при наличие на хематурия и други оплаквания от страна на уринарния тракт. С помощта на това изследване може да се открие уголемяване на бъбреците (хидронефроза), поради запушване на уретер от камък например, наличие на злокачествен процес или уголемяване на простатата.

Интравенозната пиелографияе рентгеново изследване на уринарния тракт, при което се използва контрастно вещество. То се въвъежда през вена на ръката и достига до бъбреците, като позволява тяхното по-лесно визуализиране. След инжектиране на контраста, се извършва серия от рентгенови снимки. С помощта на изследването може да се локализират тумори, запушване и камъни. То е ефективно за изследване на бъбреците и уретерите, но не е толкова подходящо за изследване на пикочен мехур, простата и уретра.

Компютърната томографияе рентгеново изследване, но дава много по-детайлна картина от обикновената рентгенова снимка. Изследването може да се извършва без контраст и позволява откриване на камъни, както и други изменения на бъбреците.

За изследване на уретрата и пикочния мехур, с много голяма диагностична стойност е цистоскопията. Това изследване се извършва от специалист – уролог, най-често под анестезия. Използва се малка тръбичка, снабдена с камера, която се въвежда в уретрата и достига до пикочния мехур. Най-често цистоскопия се прилага при съмнения за рак на пикочния мехур.

Кръв в урината, Хематурия – Лечение

Много състояния могат да доведат до хематурия. Някои от тях нямат медицинско значение и не изискват лечение. Обикновено те отшумяват от само себе си. Други обаче, са сериозни и изискват незабавно лечение, което зависи от конкретната причина, довела до кървене. Във всички случаи, наличието на кръв в урината изисква внимателна преценка от лекар.

·        Камъни в бъбреците– повечето камъни успяват да преминат сами през уринарния тракт. Най-често на пациента се дава съвет да пие много вода и да взема обезболяващи за болката. В други случаи обаче, камъните не могат да преминат сами и се налага тяхното разрушаване или изваждане. Един от методите се нарича екстракорпорална литотрипсия. При нея с помощта на ултразвукови вълни се разбиват камъните на по-малки, които могат да се отделят по естествен път по-лесно. Друг метод използва цистоскопията, при която с помощта на инструмент, подобен на лопатка, може да се захване и извади камъкът от уретера.

 • Инфекции на уринарния тракт – лечението обикновено е антибиотично от три до четиринадесет дни, в зависимост от източника на инфекцията.
   
 • Доброкачествена простатна хипертрофия – в някои случаи, елиминирането на храни и лекарства, които дразнят простатата, спомага за намаляването на размерите ѝ. В други случаи обаче, се прилага медикаментозно лечение.
   
 • Медикаменти – ако лекарство е довело до хематурия, лекуващият лекар трябва да прецени ползите и рисковете от него, и евентуално да спре приема му. Някои лекарства само променят цвета на урината, а не предизвикват истинска хематурия.
   
 • Запушване на уринарния тракт – обикновено за отстраняването на запушването се налага оперативна интервенция.
   
 • Травма – някои травми са леки и преминават от само себе си, при други обаче, се налага хирургична намеса.