Разширени вениРазширени вени - Описание

Разширени вени - Причини

Разширени вени - Симптоми

Разширени вени - Диагноза

Разширени вени - Лечение

Разширени вени - Профилактика


Разширени вени – Описание

Разширени вени (варикозни вени) представляват видими на повърхността на кожата венозни съдове, които са с увеличени размери и често са нагънати. Разширените вени са козметичен дефект, но в много случаи те са външна проява на подлежащ проблем с вените – наличие на хронична венозна недостатъчност. Разширени вени могат да се появят навсякъде по тялото, но те са най-чести в областта на долните крайници. Това се дължи на факта, че човек прекарва по-голямата част от времето си в изправено положение, което е свързано с повишено налягане на кръвта във вените на крайниците и по-трудното изпомпване на кръвта от тях. С течение на времето, това повишено налягане в дълбоките венозни съдове на краката, се предава на повърхностните вени и те се разширяват.

За много хора, разширените вени са само козметичен дефект. За други обаче, те създават дискомфорт и са свързани с поява на болка, както и могат да са израз на по-сериозни нарушения на кръвоносните съдове. Лечението на разширени вени може да бъде както консервативно, така и консервативно, в зависимост от тежестта.

 

Разширени вени – Причини


Още по темата Полски хвощКонски кестенКакво не знаем за червеното цвеклоКак да премахнем разширените капиляриДа се преборим с разширените вени през лятото! 
Основната функция на кръвоносната система е да доставя кислород и хранителни вещества с кръвта до всички органи и системи. Артериите отнасят кръвта от сърцето до всички органи и тъкани в тялото. След това кръвта се връща по венозните съдове, обратно към сърцето. За да успеят да върнат кръвта до сърцето, вените на долните крайници трябва да работят срещу гравитацията. Благодарение на мускулните контракции и еластичността на стените на вените, кръвта се отнася до сърцето. Във вътрешността на вените на краката има малки клапи, които не позволяват връщането на кръв обратно надолу.

Сред най-честите причини за поява на разширени вени са напредналата възраст, бременността, заседналият начин на живот.

С напредването на възрастта, вените губят своята еластичност и това води до тяхното отпускане и разтягане на стените им. Малките клапи във вените също могат да отслабнат и да започнат да пропускат кръв в обратна посока. Така кръвта се задържа и натрупва във вените на краката и те се уголемяват и стават варикозни. Те изглеждат сини, тъй като кръвта в тях е бедна на кислород.

Разширени вени се наблюдават по-често и при бременни жени. Бременността води до повишаване на обема на кръвта, но в същото време понижава оттичането на кръвта от вените към сърцето. Този естествен механизъм има за цел да осигури необходимите условия за растящия плод, но има като недостатък развитие на разширени вени. Те могат да се появят за първи път през втората половина на бременността или да се влошат вече съществуващи варикозни вени, тъй като растящата матка притиска венозните съдове и затруднява оттичането на кръвта. Предразполагащ фактор за развитието на разширени вени по време на бременността са и промяната в нивата на женските полови хормони. Като цяло вените, които са се разширили по време на бременността, се подобряват и без лечение в рамките на три месеца след раждането. Поради хормоналните промени по време на бременността, предменструалните периоди и менопаузата, жените са по предразположени за развитие на разширени вени от мъжете. Приемът на хормонозаместителна терапия и противозачатъчни медикаменти, също повишава риска от поява на варикозни вени.

Други рискови фактори за поява на разширени вени са фамилната обремененост, затлъстяването и упражняването на професии, свързани с обездвижване и продължително стоене прав или седене. Счита се, че близките родственици на хора с разширени вени, са предразположени към развитие на това състояние. Наличието на наднормено тегло и затлъстяване също оказва негативно влияние върху състоянието на венозната система на долните крайници. При обездвижване или продължително стоене и седене, поради липсата на ефективни контракции на мускулите на краката, венозният отток се забавя и кръвта се задържа във вените. Така се създава повишено налягане във вените и предпоставка за тяхното разширяване.

 

Разширени вени – Симптоми

Наличието на разширени вени не води задължително до поява на болка. Разширените венозни съдове изглеждат тъмно лилави или сини на цвят, усещат се изпъкнали по повърхността на кожата и често са нагънати и извити, подобно на въжета. Пациентите с разширени вени често се оплакват от болезненост и чувство на тежест в краката, особено при продължително стоене в право положение. Могат да се появят чувство на парене, мравучкане, мускулни крампи и отичане на краката, които също се влошават при продължително стоене или седене. Нерядко пациентите се оплакват и от поява на сърбеж на кожата около разширените вени. При по-тежките случаи, може да се появят и кожни язви в областта над глезена, които са белег на по-тежка форма на съдово заболяване и изискват повишено внимание от страна на лекуващия лекар.

При пациентите може да има и т.нар. паяковидни вени, които са подобни на разширените вени, но са по-малки. Те се разполагат по-близо до повърхността на кожата и са най-често сини или червени на цвят. Могат да се открият по краката, но се срещат и по лицето. Паяковидните вени са различни по размер и приличат на мрежа на паяк, от където идва и тяхното наименование.

Появата на усложнения при разширени вени са по-редки, но не са изключение. В тежките случаи на разширени вени и при липса на лечение, могат да се появят язви по кожата. Те са много болезнени и се развиват обичайно върху кожата над глезените, в близост до разширените вени. Развитието на язвите се дължи на продължителното натрупване на течност в тъканите, което е резултат от повишеното налягане на кръвта във венозните съдове. Обикновено, преди появата на същинската язва, върху кожата се появява обезцветено петно.

Разширяването на вените и забавянето на движението на кръвта в тях, създава предпоставки за повишено съсирване на кръвта и поява на тромби. Това състояние е особено опасно ако обхваща дълбоко разположените вени на краката, тъй като откъсването на тромб от тях, може да достигне до съдовете на белия дроб и да предизвика белодробна емболия – потенциално животозастрашаващо състояние. Всяко внезапно и бързо отичане на краката, трябва да бъде внимателно оценено от лекар.

Често тромбозиралите разширени вени се възпаляват и се развива състояние, известно като тромбофлебит. Кожата над засегнатите вени е топла и зачервена. Нерядко се повишава и телесната температура.

 

Разширени вени – Диагноза

Поставянето на диагноза разширени вени, започва с внимателния преглед на болния и с разпитване за неговите оплаквания. Вените се преглеждат както в легнало положение, така и в изправено. Могат да се извършат някои проби, с които се цели установяването на недостатъчност на клапите в самите вени.

Няма специфични лабораторни изследвания за установяване на разширени вени. При наличие на възпаление (тромбофлебит), промяната в кръвните изследвания е неспецифична и се изразява основно в поява на повишаване на левкоцитите (левкоцитоза) и ускоряване на утайката (СУЕ).

Бърз, безболезнен и ефективен метод за изследване на състоянието на венозната система е ехографското изследване. С негова помощ може да се оцени състоянието на клапите във вените, както и да се визуализира евентуално наличието на тромби в съдовете.

Друго изследване, но инвазивно, е венографията (флебографията), при която в една от вените по гърба на стъпалото се инжектира контрастно вещество. След въвеждането на контраста, с помощта на рентгеново лъчение се визуализират венозните съдове.

Високо специфичен, но и доста скъп метод, е венографията с магнитен резонанс. Тя се прилага в случаите, когато оценката на венозната система не може да се извърши с останалите методи.

 

Разширени вени – Лечение

Когато разширените вени са основно козметичен проблем и не създават дискомфорт на пациента, лечението е консервативно и може да се извърши в домашни условия. Състоянието на венозната система на долните крайници може да се подобри значително чрез някои прости и сравнително лесни за изпълнение стъпки. Повишаването на двигателната активност тонизира мускулатурата на долните крайници и улеснява изпомпването на кръвта от вените. Едновременно с това, редовните физически упражнения, в съчетание с разумен хранителен режим, подпомагат за понижаване на телесното тегло, което допълнително облекчава състоянието на вените на краката. При професии, изискващи постоянно стоене или седене, трябва да се отделя време за почивка, през която краката трябва да се вдигат нависоко.

Една от първите стъпки в лечението на разширените вени, е носенето на компресивни чорапи. Те се носят в продължение на целия ден и упражняват непрекъснат натиск върху краката, като подпомагат мускулите и вените в изпомпването на кръвта в посока към сърцето. Силата на компресия, която чорапите упражняват, се избира индивидуално за всеки пациент, в зависимост от тежестта на състоянието.

При липса на достатъчно добър отговор към консервативното лечение, както и при по-тежките случаи, се налага прилагането на по-инвазивни процедури:

 • Склеротерапия – при тази процедура, обучен специалист инжектира в малките и средни по размер разширени вени, специален разтвор. Така обработените вени се затварят и в рамките на няколко дни обикновено изчезват. В някои случаи, се налага повторно третиране на една и съща вена, но това се налага рядко, при правилно изпълнение на процедурата. Склеротерапията не се нуждае от упойка и се прави в амбулаторни условия.
   
 • Лазерна хирургия – при този метод, с помощта на лазерни лъчи, се отстраняват малки разширени вени и паяковидни вени.
   
 • Процедури, провеждани с помощта на катетър – при тези процедури, в разширената вена се въвежда тънка, гъвкава тръбичка (катетър), чийто връх се нагрява силно и под действие на топлината вената се свива и запечатва. Обикновено тази процедура се провежда при по-големите разширени вени.
   
 • Стрипинг – този тип лечение на разширени вени включва премахване на дълги, разширени вени, през малък разрез на кожата. Премахването на вената не нарушава нормалното протичане на кръвта, тъй като то се осъществява основно от дълбоко разположените вени.
   
 • Флебектомия – чрез малки убождания върху кожата, се премахват най-малките разширени венозни съдове. Упойка се поставя само в обработваната част от крака. Обикновено белезите са незначителни.
   
 • Ендоскопска операция на вените – тази процедура се прилага в напредналите случаи, с поява на язви по краката. Във вените се вкарва тънък катетър, снабден с малка видеокамера на върха, с чиято помощ хирургът вижда вътрешността на варикозните вени и успява да ги затвори и премахне през малки разрези на кожата.

 

Разширени вени – Профилактика

Няма средство или метод, чрез който да се отстрани напълно възможността за развитие на разширени вени. Въпреки това, подобряването на мускулния тонус и циркулацията на кръвта в краката, може да намали риска от развитие на разширени вени. Най-добрите методи за профилактика на варикозни вени са редовните физически усилия, контрол над телесното тегло, спазването на хранителен режим с богата на фибри и с ниско съдържание на сол храна, избягването на обувки с висок ток, както и честа смяна на положението на тялото и вдигане на краката нависоко.