БОЛКАТА – фактор №1 за нарушаване на ежедневиетоВсеки пети в Европа страда от остра болка. Само в България това са 1,5 милиона човека. Така болката се нарежда на първо място сред факторите, които нарушават ежедневието ни.


“Международната асоциация за изучаване на болката” я определя като „неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите. Тя е най-ранният симптом на повреда на тъканите или на заболяване.”


Днес всеки от нас има натоварен график. Задачите са разчетени до секунда. Но не всичко върви толкова глатко, колкото би ни се искало. Болката се намесва, за да наруши бързия ритъм, в който сме влезли. Тя се превръща в неизменна част от живота ни.Още по темата Акупунктурата лекува главоболието по-успешно от лекарстватаСъвети за добро здраве през пролеттаДа се запознаем със стречингаМигрена - Причини и Симптоми на Мигрената. ГлавоболиеКотенце (Съсънка) Главоболието е най-честото оплакване. Причините за него могат да бъдат разнообразни. Затова възрастните обикновено ги игнорират, като директно лекуват симптома. При децата, обаче, главоболието не трябва да се пренебрегва. В повечето случаи то е признак за поява на инфекция.  Близо 75% от децата под 16 г. са се оплаквали от главоболие поне веднъж месечно.


Една от най-тежките форми на главоболие при възрастните е мигрената. Близо 10% от населението страда от нея, като най-често се проявява при жените между 25 и 55 години. При мъжете един на всеки 20 се оплаква от мигрена. Болката може да продължи от 4 до 72 часа, а честотата на кризите – от веднъж в годината до няколко пъти месечно. Поради това мигрената се определя като хронично заболяване.


Главоболието и мигрената са характерни представители на двата основни вида болка – остра и хронична. Острата болка се появява внезапно и може да трае от няколко часа до 2-3 дни. Тя се третира с така наречените неопиоидни аналгетици (например ибупрофен), които действат на локално ниво. Според представително проучване на Нурофен Експрес сред 2 хил. човека, хората искат едно обезболяващо да бъде по-бързо и ефективно.


При хроничната болка сигналите „бомбандират” нервната система за дълъг период от време. Тя е по-трудна за лечение и изисква специално внимание. Има опасност при продължителна употреба (злоупотреба) на комбинирани аналгетици да се развие медикаментозно индуцирана хронична болка. Затова е важно болката да се третира при нейната поява и да не се оставя тя да рецидивира.