Есенната тъга  Сезонни депресиии и разтройстваСезонните афективни разстройства се проявяват най-силно именно в прехода между сезоните и особено в началото на есента и пролетта. Това явление се среща по-често при жените и като че ли не е нещо толкова неразбираемо и за тези, които нямат склонност да изпадат в депресии. Лятната почивка е вече само приятен спомен за безгрижни и слънчеви дни, а септември настъпва и започва да напомня за задълженията и проблемите, които са неизменна част от „възрастната” реалност.

Но не само връщането в работния ритъм е причина за пониженото настроение в ранната есен. Отслабването на слънчевите лъчи и скъсяването на дните директно влияе на някои ключови за психичното състояние хормони като мелатонина и серотонина.


Още по темата Депресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоЗащо са опасни лекарствата "за нерви"АнорексияЗлатовръх Мелатонинът е хормон, чийто нива се увеличават, когато светлината е по-оскъдна и предизвикват сънливост и липса на енергия. Мелатонинът е отговорен и за повишения апетит, особено към висококалорични и сладки неща в по-студените месеци, тъй като понижава телесната температура. Разбира се, обичайното натрупване на излишни килограми в този период създава допълнителен дискомфорт и подсилва чувството на апатия.

Серотонинът регулира цикъла на съня и будуването, прави ни спокойни и уравновесява настроението. Когато обаче имаме повишен мелатонин, отделянето на серотонин се потиска и това често води до проблеми със съня и до депресия.

Ако пък усещате, че трудно се съсредоточавате и задържате вниманието си върху нещо, то това вероятно се дължи на недостатъчните количества допамин в организма, които отново са следствие от отслабването на слънчевата светлина.

Все пак, дори смяната на сезоните да влияе на начина по който се чувствате,  с малко усилия можете да смекчите ефектите на мрачното време:

Прекарвайте колкото е възможно повече време на слънце, а когато сте на закрито, се опитвайте да стоите близо до прозорец.

Не забравяйте и тренировките, тъй като те имат силата да помогнат и при тежки случаи на депресия. Същото важи и за редовното енергично ходене поне по 30 минути на ден.

Особено важно е и диетата ви да е добре балансирана.

Декорирайте дома си в светли цветове и избягвайте черните дрехи.

Ако сте подложени на голям стрес, запознайте се с различни техники за релаксация и прилагайте тази, която ви допада най-много.