подагра, podagra, подаграта, лечение
Обикновено пристъпите на подаграта
настъпват след мащабни
алкохолно-гастрономически ексцесии

Неотдавна – преди около 1100 години, всред владетелите на народите и техните приближени, било модерно човек да се похвали, че боледува. Разбира се болестта не била коя да е, а подаграта.

Ето защо:

Подаграта е болест, една от основните причини за която е системното преяждане с дивечово месо, особено дреболии (черен дроб, бъбречета, тимусни жлези), както и препиването с алкохол.

Болен ли си от подагра – значи не си случаен човек. Ходиш редовно на лов, посещаваш приеми за по-отбрано общество, можеш да си позволиш едновременно с яденето и да пиянстваш. Защото ако си прост долнопробен пияница – от трапезата ти би липсвало месото, а така подагра не се хваща…
Още по темата Употребата на антибиотицитеКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълРъцете подсказват от какво страда организмът ниПодагра (Хиперурикемия)Жълтурче

С една дума навремето не всеки е можел да пипне подагра.

Днес, научно-техническата революция и модернизацията на съвеменното общество доведоха до колосален скок в задоволяването на човешките потребности (честно да си го кажем - страсти) и вече с гордост можем да заявим, че всеки редови гражданин на развитите страни има възможността да придобие тази “царска” болест.

Да погледнем в кухнята на подаграта:

При консумация на споменатите вече деликатеси, или просто на повечко месо, в кръвта се натрупват разпадни вещества, наречени пурини. Те се преработват в пикочна киселина и би трябвало да бъдат отделени чрез урината.

Ако редовно претоварваме организма си, част от пикочната киселина не успява да бъде отделена и се натрупва под формата на кристали в тъканите на ставите, меките части на ухото, палеца на крака, лакътя, в костите – т.нар. подагрозни тофи. Кристалите предизвикват възпалителна реакция – подуване, болка, зачервяване, затопляне и нарушават функцията на ставите.

В бъбреците могат да се образуват уратни камъни, и което е най-лошо, тези камъни не могат да се визуализират на рентген, защото са прозрачни за Ro-лъчите. От тези камъни може да настъпи остра бъбречна недостатъчност и смърт.

Обикновено пристъпите на подаграта настъпват след мащабни алкохолно-гастрономически ексцесии и на фона на пълно здраве. Проявяват се, като правило, с много болезнен моноартрит на последната става на палеца на крака. Кожата се зачервява, отича, затопля се. Могат да бъдат засегнати и други стави.

След няколко дни, до 3 седмици, всичко се нормализира – до следващото преяждане.

 

подагра, podagra, подаграта, лечение
Подаграта е болест, една от основните
причини за която е системното
преяждане с дивечово месо, особено
дреболии

Възможна е поява на същите симптоми и при раково болни подложени на цитостатично лечение. В случая причина е не преяждането с месо, а разпадът на собствени тъкани.

Какво да се прави:

 - Не прекалявайте с консумацията на дивечово месо, въобще на месо и особено на дреболии.

- Определете си поне 2 дни от седмицата за напълно постна храна.

- Пийте повече течности (поне 1,5 l на ден). Те помагат за промивка на бъбреците.

- Ако изпаднете в пристъп, обърнете се към лекар – ревматолог за по нататъчно напътствие.

Изписват се лекарства блокиращи синтеза на пикочна киселина в организма и помагащи за по-ефективното и отделяне. Против болките и възпалението се пият противовъзпалителни, нестероидни средства

- Борете се със страстите, това е полезно и за тялото и за духа.

д-р Мариан Ангелов

www.med.primasoft.bg