Промяната в климата не е просто лоша за планетата и тялото ни. Според нов доклад на Американската психологическа асоциация - "Климат за здраве" и "Еко Америка", изменението на климата също така е лошо и за нашето психично здраве.

"Виждаме все по-голям брой свързани с климата бедствия, които оказват влияние върху психичното здраве", казва авторката на изследването Мейген Шейзър, главен офицер по ангажимента на EcoAmerica.

Докладът не е първият, който се занимава с изменението на климата от гледна точка на здравето. По-рано тази година Консорциумът по климата и здравето на медицинското общество публикува доклад, описващ многобройните начини, по които изменението на климата може да окаже отрицателно въздействие върху човешкото здраве и благополучие. Това, което прави този нов доклад уникален, е неговият тесен фокус върху психичното.

Докладът разгражда въздействията на психичното здраве в два широки аспекта: остри въздействия като тези от отделни шокове, свързани с климата (като пожари, наводнения и бури) и хронични въздействия или по-плавни начини, по които изменението на климата може да повлияе на нашето благополучие.

Авторите на доклада наблягат на това,че до 40% от хората, които са преживявали природно бедствие, изпитват някаква психопатология. Това включва тревожност, депресия, нарушения на настроението и PTSD. Според доклада един от всеки шест души, живеещи в райони, засегнати от урагана Катрина, отговаря на критериите за PTSD. По същия начин, самоубийството или желанието за извършването му се удвояват в тези региони и 49% от хората развиват тревожност или разстройство на настроението , наподобяващо депресия.

Въпросът не е само самата случка - повечето от нас могат да се справят с един източник на стрес. Но при бедствени ситуации стресорите се размножават бързо. Може да сте загубили не само вашия дом, но и вашата работа, а може би дори и близките, на които  сте разчитали за подкрепа. И при  съвпадение с изменението на климата, това може да означава, че сте окончателно загубили всичко, или поне така да го чувствате.

"Едно от нещата, които знаем,  свързано с изменението на климата,  е въздействието върху местата", казва Сюзън Клейтън, професор по психология в колежа на Уостър. "Физическите места са важни за хората - особено за домовете им. Налагането на движение има емоционално въздействие. "

Хроничните ефекти са по-трудни за представяне, но не по-малко опасни. Тъй като климатът продължава да се променя, например много места ще бъдат по-топли за по-дълги периоди от годината - всеки, който е преживял тази необичайно топла зима, знае това от първа ръка. Но ако времето стане прекалено лепкаво, ние сме склонни да се оттегляме на закрито, което прави още по-трудно (дори в тази цифрова епоха) да изграждаме и поддържаме много необходими социални мрежи. По същия начин, тъй като температурите се покачват, изследванията показват, че нашите темпове също се справят, което допълнително застрашава кохезията на общността.

"Некомфортните нива на топлина затрудняват ограничаването на собствените ни насилствени импулси", казва Клейтън, "което води до увеличени опити за самоубийство и желание за такова,както и до престъпления".

Клейтън също така се докосва до по-рядко обсъждано явление: соластлагия или страдание, причинено от промените в околната среда, което засяга хората, живеещи там. Песента на Джони Мичъл "Big Yellow Taxi", която говори за всички дървета, заключени в музей на дърветата, може да се разглежда като пример за соластлагия. Това е чувство, което не се простира само до дърворезбари и хипита. Всеки човек - от фермер до ентусиаст на открито - който е развил отношения с естествения свят, може да страда от осезаемо чувство на загуба, тъй като тя е променена.

Докладът не просто очертава проблема - той също така предлага решение: да се повиши устойчивостта на общността по начини, които да работят върху  проблема с изменението на климата, включително готовността за бедствия. Най-голямо бедствие обаче е, че поради една или друга причина изменението на климата е все по-голям източник на психически стрес.

"Започваме да разбираме, че изменението на климата може да бъде фактор, който преди е бил подценяван, но със сигурност сега не трябва да бъде [за умственото благополучие], затова не трябва да се притесняваме да продължим напред и да направим всичко по силите си", казва Хауърд Курцман от Американската психологическа асоциация.