Хуморотерапия, смях,  лечебен смях, смехотерапия, хормона на щастието, ендорфин, депресия
Изследванията показват, че 
смехотерапията може да изкара човека от
депресия без използването на
антидепресанти

Хуморотерапията е възникнала в САЩ, а сега стремително се развива и в Европа. В нея могат да се разграничат три основни направления:
Първото се нарича класическа смехотерапия: на индивидуални и групови занимания се разказват смешни истории, анекдоти, в това число от собствения си живот. Изследванията, проведени в САЩ, показват, че такава „терапия” може да изкара човека от депресия без използването на антидепресанти.
Второто направление - „медицинска клоунада”, е създадено пак в Америка в 80-те години. Най-често „медицинските клоуни” работят в детските медицински учреждения.

Третото - „йога на смеха”, e създадено от д-р Мадан Катария от Бомбай, Индия. Основната здача на това направление е хората да се научат да се смеят леко и естествено и да изразяват своите емоции чрез смях.
В последните години все по-често се обръща внимание на възможностите на смеходиагностиката – метод, позволяващ с помощта на анализа на смеха да се  научи много за подсъзнанието на човека, за личността му, да се разрешат вътрешните му конфликти.
Още по темата Депресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоБьорингер Ингелхайм получи одобрение за разширен времеви прозорец до 4.5 часа за лечение с Actilyse® при остър исхемичен инсулт в повечето държави на Европейския СъюзАнорексияЗлатовръх

Смехът, както се оказва, е много сериозно явление и за него е създадена даже обособена наука - гелотология. С изучаването на лечебните свойства на смеха учените са се заели съвсем неотдавна. Първи на влиянието на смеха върху състоянието на организма е обърнал внимание американският невролог Уилам Фрай. Той установил, че смехът укрепва имунната система, намалява стресовите хормони - кортизон и адреналин, и увеличава съдържанието в кръвта на хормона на щастиетоендорфина, който притъпява чувството за болка и помага да видим нещата от добрата им страна. Смехът може да се разглежда и като специфичен масаж, способстващ за отпускането на повече от 80 мускула. Той укрепва сърцето и даже е способен да намали кръвното налягане. Изследванията са показали, че е полезно да се смеят и тези, които са прекарали инсулт. Тайната е в това, че съществува пряка връзка между напрягането на мимическите мускули и кръвоснабдяването на мозъка. А най-много мимическите мускули се напрягат, когато човек се усмихва или се смее.

Интересно е да се отбележи, че едно дете се смее средно 400 пъти на ден, а   възрастният - само 8 пъти.
 

Хуморотерапия, смях,  лечебен смях, смехотерапия, хормона на щастието, ендорфин, депресия
Смехът укрепва имунната система,
намалява стресовите хормони

Неотдавна в Щутгарт премина международният конгрес „Лечебният смях. Терапевтичното действие на смеха.” . Доклади изнесоха психолози, гелотолози - учени изучаващи сложните боихимични и неврологични процеси, съпътстващи смеха. Фройд разглеждал хумора като уникална проява на човешката психика и като уникално средство за лечение. Доказано е, че смехът въздейства благотворно на дишането, с което увеличава газообмена 3-4 пъти. Подобрява апетита, повишава работоспособността и нормализира съня. Преодолява чувството на страх и е прекрасен способ за очистване на организма. Помага на хората, изпитващи психологически трудности и преживяващи депресия. Смехът помага да се избавите от стомашните безпокойства и да подобрите фигурата си.

Всичко, което е смешно, престава да бъде опасно. Затова потребността да се смеем е една от най-важните потребности на човека. Няма по-добро физиологическо и психологическо отпускане от смеха. Смеейки се, хората се разделят със своето невротично състояние. Колкото повече положителни емоции възникнат със смеха, толкова оздравителният ефект, действащ на психиката, е по-голям. Особено ако хората създават сами смеха, украсяват го с цветущи метафори, живи афоризми и остроумия, той става заразителен, а веселото общуване сближава и сприятелява.

zdrave.net
Йордан Aнгелов, психолог