Тъмната страна на енергийните напитки – краткотрайно ободряване, за което тялото плаща висока ценаДесетки милиони енергийни напитки се консумират ежедневно. Живеем във време, в което голяма част от хората търсят бърза енергия и „събуждане”, без да имат ясна представа за щетите, които такова необмислено стимулиране (особено когато се повтаря често) би могло да нанесе на здравето им.

Някои от най-честите странични ефекти от употребата на енергийни напитки са: сърцебиене, високо кръвно, тревожност, главоболие, нарушен сън. По-рано тази година в САЩ американската академия на педиатрите официално предупреждава, че консумацията на енергийни напитки може да доведе до припадъци, инсулт и дори до внезапна смърт.

Каквито и маркетингови трикове да се използват за представянето на продукта като, едва ли не, здравословен, истината е, че двете основни съставки на всички енергийни напитки са захарта и кофеинът. И двете осигуряват кръткотраен и бърз прилив на сили, но стават причина за цялостно понижени нива на енергията в дългосрочен план. Това се дължи на прекомерното натоварване и изтощаване на надбъбречните жлези.

Захарта сама по себе си е достатъчно „зло”, което повишава риска от диабет – заболяване, достигнало епидемични размери в съвременните общества. Големите количества захар затормозяват панкреаса – органът, който произвежда инсулин, за да „отведе” захарта от кръвта. Когато панкреасът се износи от твърде много захарен „товар”, се появява диабетът.


Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Скарлатина (шарка) - симптоми, особености и лечениеГлог Някои енергийни напитки съдържат повече от седем пъти повече кофеин от чаша кафе. В малки количества кофеинът не е опасен и дори има полезни свойства, но прекалено многото кофеин превъзбужда централната нервна система и може да повиши кръвното налягане и сърдечният ритъм до опасни стойности. Кофеинът също така води до пристрастяване и липсата му в нужния момент причинява симптоми като главоболие и раздразнителност. Прекалените дози кофеин изчерпват ценните витамини от Б групата, необходими за произвеждането на енергия в тялото.

Често в енергийните напитки обикновената захар е заменена от изкуствените подсладители. Най-опасният сред тях е аспартамът. Друг предпочитан избор на производителите изглежда е сукралозата. Сукралозата е хлорирано органично съединение, което включва няколко химични съединения, известни с вредното си действие върху животни и растения, а също и с причиняването на вродени дефекти и други вътреутробни отклонения при хората. Тялото не разпознава сукралозата и другите изкуствени подсладители като храна, а ги приема и обработва като токсични вещества.

Други опасни съставки, често писъстващи в съдържанието на енергийните напитки са:

 • Натриев бензоат (sodium benzoate) – стимулира формирането на свободни радикали в организма и причинява клетъчни повреди. Още по-притеснителното е, че в комбинация с витамин Ц натриевият бензоат образува канцерогенния бензен.
   
 • Фенилаланин (phenylalanine) – макар и есенциална аминокиселина фенилаланинът е и невротоксин, съставляващ една трета от съдържанието на аспартама. Твърде много фенилаланин възбужда невроните в мозъка до степен на клетъчна смърт.
   
 • Гуарана (guarana илиguaranine) – извлича се от семената на растението гуарана, което съдържа от три до четири пъти повече кофеин от този в кафените зърна.
   
 • Ефедра (ephedra) – лекарство, което и в малки дози, ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане и причинява инфаркти, инсулти и припадъци. В по-големи дози, дори смърт.
   

Има далеч по-здравно интелигентни начини за ободряване. Активният начин на живот, правилното хранене, консумирането на достатъчно пресни плодове и зеленчуци и някои естествени и безопасни хранителни добавки като жен шен, пчелен прашец и много други, са пътят към жизнеността. Ограбващите тялото токсини, стресът и бедните на съществени за организма нутриенти храни трябва да бъдат сведени до минимум, защото именно те водат до психично и телесно изтощение.