Сърдечносъдови заболявания и затлъстяването сред населениетоНаскоро Дания обяви, че ще наложи данък върху мазнините с идеята да се намали честотата на сърдечносъдовите заболявания и затлъстяването сред населението.

Датското правителство обложи с данък храни, които съдържат наситени мазнини, като част от плана да се увеличи средната продължителност на живота в страната с три години през следващото десетилетие. Въпросният данък следва да доведе до намаляване на консумацията на продукти, съдържащи 2,3% или повече наситени мазнини. Възникват опасения, че подобно увеличаване на цените не е съвсем етично и ще доведе единствено до по-големи разходи за потребителите.

Всъщност въвеждането на такса върху мазнините разгневи много от тези, които са съзнателни по отношение на здравето и начина си на живот. Очевидният проблем на това правителствено решение е, че не се прави основното разграничение между индустриализираната „джънк” храна и естествените пълноценни храни.Още по темата Диабетно лекарство ще се включи в борбата със затлъстяванетоАнтибиотиците водят до алергии и напълняванеТъмната страна на енергийните напитки – краткотрайно ободряване, за което тялото плаща висока ценаГороцвет Освен наистина вредните снаксове, кексове и захарни изделия с налог се таксуват и полезни храни като авокадото, кокосовото масло и органичните сирена и яйца. Органичното пълномаслено мляко и някои ядки и семена също влизат в списъка с враговете на здравето. Възмущението на уелнес ентусиастите и радетелите естествените храни е разбираемо.

Повдига се и въпросът доколко наистина можем да виним именно наситените мазнини за сърдечносъдовите заболявания и затлъстяването. В разумни количества наситените мазнини по-скоро допринасят за здравето на сърцето и на организма като цяло.

Известната доброволческа организация Cochrane Collaboration анализира 27 научни изследвания върху връзката между мазнините и здравето и установяват, че по-ниската консумация на наситени мазнини не намалява риска от сърдечен удар.

Истината е, че не съществуват убедителни доказателства, подкрепящи теорията, че наситените мазнини причиняват сърдечносъдови проблеми.

От друга страна значителен брой изследвания показват, че студенопресованото кокосовото масло например, което е почти изцяло съставено от наситени мазнини, регулира нивата на холестерола и може да бъде отличен помощник в отслабването.