За какво е полезен шам-фъстъкътШам-фъстъците, заедно с други ядки като бадемите, орехите и лешниците, са известни със своите полезни свойства и висока хранителна стойност.

Ето и още ползи от редовното похапване на шам-фъстъци:

За здраво сърце

Проучване, ръководено от професор Пени Крис-Етертон от университета Penn State, е открило, че когато дневно ядем от 50 до 100 гр. шам-фъстък, се намалява кръвното налягане, ако сме в състояние на стрес. А понижаването на артериалното налягане е свързано с намаляване на риска от развитие на сърдечно заболяване или инсулт. Шам-фъстъкът намалява нивата на триглицеридите, които са лоши мазнини, които могат да се натрупат в артериите и да причинят сърдечни заболявания. Ако дневното ви меню включва редовен прием на тези ядки, може да се намали и хроничното възпаление, което от своя страна ще намали риска от развиване на диабет и сърдечни заболявания.

За ефикасна диета


Още по темата Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Диабетно лекарство ще се включи в борбата със затлъстяванетоДиабетна невропатияГорухаШам-фъстъците имат едно от най-високото съдържание на фибри от всички ядки, като могат да осигурят 12% от необходимия ви дневен прием на фибри. Препоръчително е да приемаме около 14 грама фибри на всеки 1000 калории. Редовното консумиране на фибри ни помага да отслабнем и да контролираме нивата на кръвната захар. Фибрите също така могат да намaлят холестерола ви, както и да спомогнат за правилното функциониране на червата.

За диабет

Шам-фъстъците могат да са полезни за хора с диабет, показва проучване на др. Кирил Кендъл и д-р Дейвид Дженкинс от Университета на Торонто. Когато ядем шам-фъстъци с високо въглехидрати храни, те всъщност забавят скоростта на абсорбция на въглехидратите в организма, което може да доведе до по-ниско ниво на кръвната захар.

Други ползи

Шам-фъстъкът съдържа антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, както и витамин Е. Лутеинът и зеаксантинът предпазват очите и могат да намалят риска от макулна дегенерация, която е една от водещите причини за слепота в старческа възраст. Яденето само на 60 гр. шам-фъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е в кръвта ви.

Жизненоважни хранителни вещества

30 гр шам-фъстъци са равни на 170 калории. Те съдържат около 2% от дневното ви количество витамин А, както и други витамини като рибофлавин, пантотенова киселина и ниацин. Те също така съдържат 4% от дневната ви нужда от фолиева киселина и биотин. Шам-фъстъците съдържат няколко много важни вещества - иамин, витамин В6, манган, мед, фосфор, калий и магнезий. Те също така съдържат най-голямото количество на полифенолни антиоксиданти в сравнение с други ядки .

iwoman.bg